Postat la 11.09.2018, 12:30 Comunicate de presă

KMG International - activităţi de rafinare şi trading în creştere în prima jumătate a lui 2018

Grupul KMG International (KMGI) a înregistrat în prima jumătate a acestui an rezultate financiare şi operaţionale excepţionale, acestea fiind susţinute în special de activităţile de rafinare şi trading cu produse petroliere.

Pe fondul unei creşteri cu 27% a cantităţilor de materii prime procesate şi cu 80% a volumelor totale de produse comercializate în primul semestru, Grupul a obţinut un rezultat operaţional EBITDA de 114,6 milioane USD, cu 60% peste cel atins în perioada similară a anului trecut.

În acelaşi timp, rezultatul net, susţinut şi de programele interne de optimizare şi reducere a costurilor, s-a ridicat la 30,6 milioane USD, faţă de un nivel de 5,2 milioane USD consemnat în perioada ianuarie-iunie 2017.

Cifra brută de afaceri a Grupului în S1 a fost de 6,67 miliarde USD, o creştere de 65% a indicatorului faţă de cel din S1 2017, în linie cu evoluţia preţurilor la materia primă şi produsele petroliere.

Contribuţia Grupului la bugetul României din 2007 şi până în prezent se ridică la peste 15,8 miliarde USD. In primul semestru al anului, KMGI a virat peste 930 milioane USD către bugetul de stat.
 

Rafinare şi petrochimie

Unităţile de producţie ale Grupului din România au prelucrat în S1 o cantitate totală de materie primă de 3,4 milioane tone (+27%), KMGI fiind cel mai mare rafinor intern (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) şi unicul producător de polimeri, hexan sau bitum rutier.

În acest context, Rompetrol Rafinare – operatorul unităţilor de procesare a consemnat o majorare semnificativă a rezultatului operaţional şi a celui net, până la un nivel de 85,8 milioane USD şi respectiv, 2,8 milioane USD.

Cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre – rafinăria Petromidia Năvodari, a reuşit să obţină în primul semestru un nivel de 3,1 milioane de materii prime procesate, un record în istoria sa de aproape 40 de ani.

Aceasta a atins în luna mai un nivel record de ţiţei procesat de 15.650 tone/zi, cantitatea de materie primă procesată ajungând la o medie pentru primul semestru de 17.054 tone/zi. Rafinăria a înregistrat o creştere constantă a materiei prime prelucrate zilnic, de la o medie de 10.800 tone în 2007 la 11.000 în 2012, respectiv 16.763 tone anul trecut.

Rafinăria Petromidia a obţinut în prima jumătate a anului circa 2,42 milioane tone carburanţi, din care peste 64% au fost carburanţii diesel şi cel special pentru aviaţie - jet.

În acelaşi timp, rafinăria Vega Ploieşti a prelucrat o cantitate totală de circa 194 mii tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2017. În luna mai, unitatea a consemnat un record istoric al materiilor procesate de 42 mii tone, precum şi un record de 13 kt pentru producţia de bitum.  

Unitatea din Ploieşti funcţionează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia, care îi asigură integral materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adaugată ridicată (bitum, solvenţi, hexan).

Gradul de utilizare a capacităţii de prelucrare în S1 s-a majorat cu 28% în cazul rafinăriei Petromidia (98,45%), respectiv cu peste 25% pentru Vega (117,53%).

Rezultatele financiare înregistrate de divizia de petrochimie în S1 au fost influenţate de marjele reduse şi volatilitatea ridicată ale preţurilor la materiilor prime şi produse petrochimice. Producţia totală de polimeri în S1 2018 s-a majorat cu 26% faţă de perioada ianuarie-iunie a anului trecut, până la un nivel de 81,6 mii tone.

Divizia a finalizat în S1 lucrările de revizie şi testare a instalaţiei de polietilene de înaltă densitate - HDPE (verificare/modernizare echipamente, avizări, etc) şi şi-a propus să o repornească în perioada următoare, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Grupului au reuşit să îşi majoreze cu 34% cantităţile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane USD (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017).
 

Retail şi wholesale

În prima jumătate a anului, cererea internă şi regională de carburanţi a fost afectată atât de condiţiile meteo severe din primul trimestru, cât şi de cele economice generale (impactul evoluţiei interne şi internaţionale a preţurilor).

Grupul prin diviziile de retail din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia a obţinut în S1 o creştere cu 5% a volumelor de carburanţi comercializaţi, până la un nivel de aproximativ 1,5 milioane tone. Subsidiara din România şi-a majorat cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi (inclusiv gaz petrolier lichefiat) faţă de nivelul de 950 mii tone în S1 2017.

Pe plan intern, vânzările totale de produse petroliere în prima jumatate a anului s-au ridicat la 1,4 milioane tone, cu circa 15% peste rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut. Vânzările directe ale unităţilor de producţie s-au majorat cu 37% până la un nivel de 372 mii tone, în contextul în care şi divizia de petrochimie şi-a imbunatatit în S1 2018 cu 26% cantităţile de polimeri livraţi în România.

KMG International a continuat să îşi extindă reţeaua regională de distributie carburanţi, ajungând la finele lunii iunie la un număr de 1.094 puncte (staţii proprii, staţii partener, staţii expres, baze interne), în creştere cu 88 de unităţi faţă de iunie 2017.

În acest an, Grupul a introdus şi în Georgia conceptul de baze interne (rezervoare de 20 metri cubi amplasate în incinta companiilor care deţin flote auto), având în prezent 14 unităţi. În aceeaşi perioadă, KMGI a deschis 3 noi staţii în Republica Moldova şi 2 în România (Bacău şi Bragadiru), unde continuă programul de rebranding interior şi exterior cu focus pe staţiile Expres, skidurile GPL şi reţeaua Rompetrol Partener.

Pentru creşterea prezentei Rompetrol în Bulgaria, subsidiara locală a preluat în administrare 5 staţii de carburanţi în Sofia, Plovdiv, Plevna, Sevlievo şi în Borovo (regiunea Ruse). Acestea vor intra în perioada următoare întrun amplu program de modernizare şi de alinere la standardele Rompetrol, contractul de închiriere fiind încheiat pe o perioada de 10 ani.
 

Trading şi supply chain

KazMunayGas Trading - divizia de Trading a Grupului a consemnat în S1 un volum total al materiilor prime şi produse petroliere tranzacţionate de peste 11,5  milioane tone, în creştere cu 35% faţă de nivelul atins în S1 2017. Acestea au cuprins şi materiile prime livrate pentru aprovizionarea unităţilor de producţie ale Grupului, dar şi transferul/vânzarea produselor petroliere către subsidiarele din regiune şi parteneri externi.

Vânzările totale de produse petroliere la nivelul Grupului s-au ridicat în primul semestru la 4,45 milioane tone, din care 1,4 milioane tone în România, 830 mii tone în regiunea Mării Negre (inclusiv livrările către subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia), iar diferenţa de 2,2 milioane tone fiind livrate către alţi parteneri externi prin KazMunayGas Trading.

KMGT este operator al volumelor de ţiţei produse de KazMunayGas pentru export. Astfel, KMGT efectuează livrări de ţiţei către rafinăria Petromidia şi operaţiuni de tranzacţionare pentru vânzarea ţiţeiului pe pieţele internaţionale.

Tiţeiul procesat de rafinăria Petromidia în S1 2018 a fost descărcat integral prin terminalul marin al Grupului situat la 8,8 kilometri în largul Mării Negre direct în parcul de rezervoare, produsele finite fiind livrate ulterior pe cale rutieră, feroviară şi maritimă (portul Midia Năvodari).

Cantităţile totale de produse petroliere livrate în S1 2018 prin intermediul navelor, barjelor, vagoanelor şi cisternelor din rafinăriile Petromidia şi Vega s-au ridicat la peste 3,6 milioane de tone.

Numărul navelor operate în prima jumătate a acestui an de compania Midia Marine Terminal a fost de 301 nave şi barje prin portul Midia, dar şi 30 de tancuri petroliere prin terminalul marin.

În perioada 2009 – S1 2018, numărul navelor operate de compania Midia Marine Terminal s-a ridicat la 4.463 de nave şi barje prin portul Midia, dar şi 424 de tancuri petroliere prin terminalul marin. Cantitatea totală de materii prime livrate către rafinăria Petromidia în acest interval a fost de aproximativ 40 de milioane de tone.

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

KMG International