Postat la 14.09.2018, 14:30 Comunicate de presă

Rompetrol susţine tabăra de inelare de la Grindul Chituc a Asociaţiei Milvus

KMG International, prin Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Downstream, a susţinut cea de-a cincea ediţie a taberei de inelare de la Grindul Chituc, proiect dezvoltat în zona protejată a Deltei Dunării, între iulie şi noiembrie, destinat monitorizării, cercetării şi protejării păsărilor migratoare ce traversează România.


“Protecţia mediului reprezintă unul dintre obiectivele de dezvoltarea durabilă pe care ne-am angajat să le susţinem prin proiectele noastre. Operăm cea mai modernă rafinărie din România la malul Mării Negre, în vecinătatea Lacului Siutghiol şi a Deltei Dunării, iar grija noastră pentru mediu este exprimată nu doar prin investiţii tehnologice menite să reducă emisiile şi consumul de apă pe platforma Petromidia, ci şi prin iniţiative pentru comunitate, ca cea dezvoltată prin parteneriatul cu Asociaţia Milvus”- Alexey Golovin – Vicepreşedinte al Grupului KMG International.

 

Tabăra de inelare are ca scop studierea dinamicii de migraţie a păsărilor care traversează  România; pe durata lunilor de activitate din 2018, au fost inelate 10.292 exemplare aparţinând unui număr de 66 de specii (1286 exemplare inelate în medie pe săptămână). Printre speciile cu cele mai multe exemplare inelate se numără lăcarul mic (2441 exemplare), lăcarul cafeniu (1969 exemplare) şi lăcarul de stuf (1954 exemplare).

 

„Sprijinul Rompetrol ne permite să monitorizam fluctuaţiile populaţiilor de păsări într-un mediu aflat în continuă schimbare. Tabăra noastră este una dintre puţinele tabere de inelare de pe ruta de migraţie est-europeană, aşadar implicarea noastră este importantă.  Prin inelarea diferitelor specii de păsări, am contribuit semnificativ la creşterea gradului de conştientizare a publicului asupra importanţei monitorizării regulate a păsărilor care traversează România în perioada migraţiei. Aceasta este baza protecţiei păsărilor şi a conservării habitatului.” Attila Marton, Asociaţia Grupul Milvus.

 

Inelarea păsărilor este cea mai veche şi cea mai răspândită metodă de studiu a păsărilor migratoare. Dezvoltată la începutul anilor 1900, metoda permite studierea efectivelor anumitor specii, a raportului sexelor şi vârstei în migraţiei, dar şi pentru obţinerea datelor demografice relevante.

 

Parte din componenta educaţională a acestui proiect, Rompetrol a organizat de asemenea o tabără de birdwatching la Vadu pentru copiii pasionaţi de natură. Grupul a luat parte la o serie de activităţi dezvoltate de personalul specializat a celor de la Grupul Milvus, inclusiv inelarea şi observarea speciilor de păsări prezente la Vadu.

 

Despre KMG International

 

KMG International este un investitor important în economia românească, fiind în acelaşi timp un cetăţean corporativ responsabil. Prin programul Grupului „Împreună pentru fiecare”, compania a implementat 101 proiecte de protecţie a mediului şi  sănătăţii în întreaga ţară. Pe lângă parteneriatul nostru strategic cu societatea civilă, menţionăm sprijinul SMURD, Gala Societăţii Civile, Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu.

Deţinut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfăşoară operaţiuni semnificative în sectoarele de rafinare şi petrochimie, retail, trading şi servicii industriale pe 12 pieţe principale. În România, Grupul deţine rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploieşti – cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor cu peste 740 puncte de vânzare, 230 staţii GPL, 9.000 de staţii de butelii şi 3 staţii de înmagazinare a GPL, 7 depozite.

Valoarea totală a investiţiilor realizate de către KMG International în România se ridică la 4 miliarde de dolari în vreme ce nivelul contribuţiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 15 miliarde de dolari în perioada 2007-2017.

 

Despre Asociaţia Milvus

 

Asociaţia Milvus a fost înfiinţată în 1991 ca organizaţie non-profit, dedicată protecţiei păsărilor şi a naturii, activând în domeniul conservării, educaţiei, cercetării şi consultanţei. În prezent, în jur de 250 de ornitologi profesionişti şi voluntari se ocupă de proiecte asociaţiei.