Postat la 24.11.2021, 19:06 Comunicate de presă

Comunicat de presă - 24 noiembrie 2021

Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acţiunea DIICOT Ploieşti din acestă dimineaţă, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare.


Menţionăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informatii a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti şi, ca de fiecare dată, a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei.

Până în acest moment, niciunul din angajaţii Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect.

Pentru o bună informare a opiniei publice, dorim să facem următoarele precizări:

  1. În 2019, Rompetrol Rafinare a anunat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deşeurilor de gudroane şi transformarea acestora într-un deşeu stabil şi solidificat, depozitat în batale curăţate şi impermeabilizate în prealabil, fiind eliminate în acest mod eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor şi a mediului, precum şi valorificarea prin coincinerare în unităţi autorizate (fabrici de ciment).
  2. În momentul privatizării rafinariei Vega Ploiesti - 1999, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare. Respectându-şi angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această data, o cantitate totala de 142.000 tone de deşeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari USD.
  3. În ceea ce priveşte situaţia batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide şi reziduuri petroliere au fost executate până în 2009.  În perioada 2009 – 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitaţiilor/infiltraţiilor, alte cantităţi de ape si sol contaminat.
  4. Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate si finalizate acţiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare şi, în final, eliminarea deşeurilor tratate, conform cerinţelor legale.
  5. Toate sumele investite de companie pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nu s-au solicitat fonduri publice/europene sau ajutoare de stat.
  6. Batalele reflectă evoluţia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide şi reziduurile petroliere fiind rezultate şi depozitate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999), rezultate din utilizarea unei tehnologii primare de prelucare a ţiţeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric. Deşeurile existente în batale au proprietăţi şi caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferenţele fiind generate de modalităţile de procesare a ţiţeiului care au fost utilizate în trecut, precum şi de produsele rafinate obţinute.
  7. În prezent, Rompetrol Rafinare are în derulare lucrările pentru ecologizarea batalelor L16 şi L17 şi va continua lucrările în toate batalele rămase, având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a batalelor din rafinăria Vega este esenţial să fie dus la îndeplinire corespunzător, compania acordând o deosebită şi constantă atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de mediu.
  8. În actualul context economic, compania acordă o deosebită atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi depune diligenţele necesare în vederea îndeplinirii obligaţiei de mediu, prin alocarea unor resurse financiare semnificative.

Rompetrol Rafinare va acţiona în continuare cu maximă diligenţă atât în vederea protejării drepturilor sale, cât şi a cooperării cu autorităţile judiciare.

De asemenea, avem încredere că investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid şi vom coopera, ca şi până acum, cu autorităţile competente, în măsura în care sunt necesare detalii şi/sau clarificări suplimentare.

KMG International - Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice