MEDIU

Rompetrol Rafinare joacă un rol crucial în sectorul energetic al României, cu rafinăriile Petromidia și Vega. Aceste două unități reprezintă în mod colectiv 44,6% din capacitatea locală de rafinare și au capacitatea de a satisface 70% din cererea internă de combustibili, poziționând Rompetrol Rafinare nu doar ca un jucător cheie pe piață, ci și ca un contributor semnificativ la energia României.

Am creat un cadru de management de mediu care cuprinde un program holistic de management de mediu, evaluări riguroase ale aspectelor de mediu, programe de investiții țintite și o abordare proactivă a gestionării deșeurilor, toate concepute pentru a atenua impactul asupra mediului al activităților noastre și pentru a contribui pozitiv la comunitățile noastre și la planetă.

Operațiunile noastre respectă cerințele legale și deținem Autorizații Integrate de mediu, apă și gaze cu efect de seră (CO2), emise de autoritățile de mediu competente. Rompetrol Rafinare și-a menținut certificările conform standardelor ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001, International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), aliniindu-se la cerințele de durabilitate ale Directivei 2009/28/CE (RED).

Rafinăriile Petromidia și Vega sunt situri SEVESO, acoperite de reglementări stricte din Legea 59/2016, lege ce pune accent pe controlul riscurilor de accidente majore care implică substanțe periculoase.

Strategia noastră de decarbonizare cu accent pe reducerea emisiilor de CO2:

  • Producţia de energie regenerabilă si biocombustibili (Biodiesel/Carburant de aviaţie sustenabil) prin coprocesarea uleiurilor uzate;
  • Instalaţie noua de producţie - carburant de aviaţie sustenabil din materii prime vegetale si animale;
  • Producerea si utilizarea de hidrogen verde in Rafinărie
  • Utilizarea materiilor prime biologice alternative pentru producţia biocarburanţilor – in curs de analiză
  • Producţia de combustibili sintetici pentru aviaţie – in curs de analiză
  • Captarea și stocarea carbonului (CCS)/Captarea și utilizarea carbonului (CCU) – în curs de analiză.
  • Biocombustibili maritimi – in curs de analiză

Materiale 

Rafinăria Petromidia

În anul 2024, în perioada 8 martie – 12 mai, la Rafinăria Petromidia s-a efectuat revizia generală, care a avut un impact direct asupra volumelor de materii prime procesate.Pe parcursul anului 2024, Rafinăria Petromidia a procesat un total de 4,62 milioane de tone de materie primă, marcând o scădere cu 8% față de anul precedent.

Mix de materii prime (miloane tone) 2019 2020 2021 2022 2023 2024
Țiței 5,36 3,82 3,51 4,80 4,34 4,00
Alte materii prime, din care: 0,98 1,05 1,08 0,46 0,68 0,62
  • Biocomponent
    (Biodiesel & Bioethanol)
0,16 0,16 0,16 0,15 0,15 0,14
  • SRGO
0,46 0,38 0,20 0,02 0,01 -
  • SRFO
0,06 0,16 0,07 - - -
  • Diesel component
0,04 0,19 0,42 0,12 0,32 0,31
Total materie primă 6,33 4,86 4,59 5,26 5,01 4,62

Rafinăria Vega

În 2024, Rafinăria Vega a procesat o materie primă totală de 292.789 miitone, mai mică cu 22% față de anul trecut, corelată cu transferuri mai mici de materie primă de la Rafinăria Petromidia, ca urmare a reviziei generale planificate.



Energie 

În cadrul BU Rafinare monitorizăm zilnic mai mulți indicatori de eficiență energetică. Acești indicatori sunt influențați de complexitatea crescândă a unităților de rafinare ca urmare a inițiativelor extinse de dezvoltare, debitul mai mare ulterior, împreună cu măsuri de eficiență energetică (cost redus/fără cost) și proiecte dedicate care vizează reducerea consumului de energie și optimizarea operațiunilor.

Consumul de energie

2024

BU Energie de rafinare (GJ/t debit)

3,25

Indicele de intensitate energetică (EII)

97,5

Indicele energetic Petromidia (GJ/t debit)

2,99

Indicele energetic al polimerilor (GJ/t de polimeri)

26,25

Indicele energetic Vega (GJ/t debit)

2,69

*Mai multe detalii despre cum se calculează acești indici, puteți citi în Raportul de Sustenabilitate.

Apă  

Rompetrol Rafinare are în vigoare proceduri interne dedicate, care documentează managementul apei, acoperind monitorizarea calității, verificarea și întreținerea instalațiilor de transport a apelor uzate, etanșarea și izolarea structurilor/bazinelor, monitorizarea proceselor tehnologice, verificarea calității apei de proces de la captare până la evacuare.

Managementul apei se realizează cu respectarea cerințelor din Autorizațiile de apă, reînnoite la fiecare 3 ani.

Toți poluanții specifici (menționați în autorizații) sunt monitorizați în apa evacuată, cu frecvențe diferite (zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial). Analizele apei sunt efectuate de un laborator acreditat ISO-17025.

În anul 2024 nu s-au depășit limitele valorii concentrației pentru poluanții evacuați.

În 2024, coeficientul de recirculare a apei a fost de 97% pentru apa de răcire.

BIODIVERSITATE 

Politica noastră de biodiversitate recunoaște importanța crucială a resurselor de biodiversitate la nivel mondial, precum și impactul direct și indirect al companiei noastre asupra acestor resurse și dependența noastră de ele.

Pentru fiecare proiect nou, înainte de implementare, efectuăm o evaluare a impactului asupra mediului care identifică, descrie și evaluează efectele directe și indirecte semnificative ale următorilor factori: 1. populația și sănătatea umană; 2. biodiversitate, acordând o atenție deosebită speciilor protejate; 3. pământ, sol, apă, aer și climă; 4. bunuri materiale, patrimoniu cultural și peisaj.

Rompetrol Rafinare – Petromidia (Năvodari) se află în apropiere de Situri Natura 2000, Lacurile Tașaul Corbu și Marea Neagră. De asemenea, ultima etapă a Stației de Epurare a Apelor Uzate se află pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

EMISII 

Noi proiecte capabile să reducă emisiile de GES (cost ridicat/impact ridicat asupra reducerii CO2):

  • Coprocesare a uleiurilor vegetale în 125-Diesel Hydrotreater (DHT/ hidrotrator motorină) – instalație modernizată și adaptată pentru a procesa uleiuri vegetale uzate sau proaspete pentru producerea de uleiuri vegetale hidrotratate - HVO
  • Producția SAF (carburant de aviație sustenabil) din materii prime vegetale și animale - în analiză tehnică
  • Nouă fabrică de bioetanol – capacitate de 50 kt/an, biocombustibil de a doua generație (studiu necesar pentru disponibilitatea materiei prime)
  • Captarea și stocarea carbonului (CCS)/Captarea și utilizarea carbonului (CCU) – în curs de analiză.
  • Producerea și utilizarea de hidrogen verde în rafinărie - în analiză tehnică

Tehnologiile și strategiile pe care le analizăm sau le pilotăm au un potențial semnificativ pentru reducerea emisiilor de GES:

  • captarea și stocarea/utilizarea a aproximativ 120 kt/an CO2.
  • creșterea ponderii biocombustibililor în combustibilii convenționali.
  • generarea de energie regenerabilă prin proiecte solare fotovoltaice și eoliene.

 

Rafinăria Petromidia   

Principala sursă de emisii de CO2 se încadrează în SCOPE 1, care include emisiile generate de echipamentele staționare și mobile.

Rafinăria Petromidia - Emisiile totale de GES în 2024 (SCOP 1+ SCOP 2 bazat pe locatie + SCOP 3) au fost de 6.100.937,37 tone CO2e.

Calculul detaliat al emisiilor generate este disponibil in Raportul de Sustenabilitate.

Intensitatea emisiilor de GES în Petromidia

2024 2023 2022 2021 2020 2019
0,141 t CO2/t
Materie Primă Procesată
0,163 t CO2/t
Materie Primă Procesată
0,157 t CO2/t
Materie Primă Procesată
0,143 t CO2/t
Materie Primă Procesată
0,155 t CO2/t
Materie Primă Procesată
0,147 t CO2/t
Materie Primă Procesată

* SCOP 1, emisii directe (staționare și de proces, conform Directivei EU ETS)

În ceea ce privește evaluarea calității aerului, Rafinăria Petromidia se bazează pe software-ul ARIA furnizat de Aria Technologies pentru a monitoriza și prezice dispersia poluanților în vecinătatea platformei Petromidia, în conformitate cu reglementările naționale și ale Uniunii Europene. Aplicația ARIA modelează dispersia poluanților, cum ar fi SO2, NOx, CO, PM, VOC și H2S, în timpul funcționării normale, prin colectarea de date online din activitățile desfășurate pe platforma Petromidia. Pentru a asigura modelarea precisă a dispersiei poluanților în atmosferă, se iau în considerare și datele meteorologice de la stația locală de meteorologie.

   

Rafinăria Vega

Emisii directe de GES (Scope 1) operaționale - 37.547 tone CO2e.

Intensitatea emisiilor de GES în Rafinăria VEGA a fost de 0.159 t CO2/t Materie Primă Procesată.

*CO2 – SCOP 1, emisii directe (staționare și de proces, conform Directivei EU ETS)


DEŞEURI  

Deșeurile generate de companie au fost gestionate în conformitate cu prevederile legale privind gestionarea deșeurilor, încorporate în proceduri și instrucțiuni interne.

În 2024, Rafinăria Petromidia a avut 89% din totalul deșeurilor generate trimise spre valorificare, iar restul de 11% au fost eliminate. Aceasta marchează o ușoară scădere față de 2022, când 92% din deșeuri au fost recuperate, inclusiv procese precum (co)incinerarea cu recuperare de energie, iar 8% au fost eliminate, constând în principal din deșeuri menajere. Rata de recuperare a deșeurilor este un indicator important al succesului unui program de prevenire și reducere a deșeurilor, servind ca obiectiv complementar pentru minimizarea impactului asupra mediului.

Rafinaria Vega are contracte cu firme autorizate pentru colectarea, transportul si valorificarea/eliminarea deseurilor generate de activitatile desfasurate pe intregul santier.

Deșeurile istorice (nerezultate din producția normală) de la depozitul de deșeuri al Rafinăriei Vega (14 lagune) se află pe partea de nord a platformei rafinăriei și se întinde pe o suprafață de aproximativ 82.450 m2. Lagunele au straturi impermeabile de sol compactat și bentonită.

Există un proiect în derulare care vizează ecologizarea acestor lagune, care presupune tratarea deșeurilor existente și depozitarea ulterioară în celule impermeabilizate conform Ordinului 757/2004.

În 2024, nu au fost înregistrate deversări accidentale la rafinăriile Petromidia sau Vega.