Divizia de Petrochimie

Contribuim la diversitatea industriei românești

 

Suntem singurii producători de polimeri din România și asigurăm mai mult de jumătate din consumul intern de produse petrochimice.

Petrochimia a cunoscut o revenire spectaculoasă în ultimii ani și a ajutat industria de rafinare să supraviețuiască pe fondul scăderii prețului petrolului.

Strategia dezvoltării Diviziei de Petrochimie

Sorturile de poliolefine (polipropilenă și polietilene) produse în cadrul platformei Petromidia sunt utilizate în agricultură, industrie alimentară, pentru bunuri de larg consum, igienă personală, electronică, electrotehnică, indutria auto, confecții și construcții.

Integrarea cu rafinăria Petromida

care asigură toată
cantitatea de polipropilenă

Investițiile

în modernizarea
instalațiilor

Diversificarea sorturilor

care să acopere
cele mai noi aplicaţii

Materie primă pentru echipamente medicale

Divizia de petrochimie a dezvoltat un sort special de polipropilenă dedicat măștilor medicale de protecție. Acesta asigură stratul din mijloc al măștii, cel mai important pentru filtrarea și protejarea împotriva agenților patogeni.

Noul sort - RMB30H se va livra în saci de 25 kilograme de granule și se va utiliza în instalații de tip “meltblown” (suflare topitură) - o metodă convențională de fabricare a micro- și nanofibrelor.

Rompetrol produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirugicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriilor medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.

Află mai multe despre noul sort citind comunicatul de presă aici.

Unitățile Diviziei de Petrochimie

Instalație PP

instalația de polipropilenă

+

Instalație LDPE

polietilenă de joasă densitate

+

Instalație HDPE:

polietilenă de înaltă densitate

=

220.000 tone/an

Capacitate însumată

Singurul terminal marin

de descărcare a etilenei de la Marea Neagră

Rezervor criogenic

capacitate de depozitare de 10.000 tone

Cifre care contează

Rezultate S1 2024

În semestrul I 2024, producţia totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 24 de mii de tone, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 58 de mii tone.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale S1 2024

Rezultate 2023

În 2023, segmentul de petrochimie a procesat, 135 de mii de tone de materii prime (propilenă şi etilenă), în scădere cu aproximativ 20% faţă de nivelul din 2022.

Producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 105 kt în 2023, în scădere cu 19% faţă de 2022, nivel influenţat, în principal, de instalaţia de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), care nu a funcţionat continuu, din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţa produselor petrochimice.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale 2023

24.2%

producția de polipropilenă
reprezentată de sorturi speciale

104.6 mii de tone

Producție de
polimeri

86.6 mii de tone

Producție
polipropilenă (PP)

2.66% wt


Pierdere tehnologică

22.42 GJ/t

Index de energie
2023

Rolul diviziei de petrochimie în industria locală

Evoluția activității de petrochimie la Petromidia

Evoluția Diviziei de Petrochimie

Începutul petrochimiei

Este pusă în funcțiune platforma petrochimică ce cuprinde instalațiile Piroliză, Polipropilenă, Polietilenă de joasă densitate, Polietilenă de înaltă densitate.

Un nou început

În urma modernizării este repornită instalația LDPE după o oprire de mai bine de 10 ani și se construiește în Portul Midia un terminal criogenic de aprovizionare cu etilenă.

Pregătirea pentru performanță

A fost repusă în funcțiune instalația HDPE (polietilenă de înaltă densitate), dar și două noi instalații automate de ambalare a polimerilor.

Investiții majore

A fost început un amplu program de investiţii care a dus la creșterea capacității cu peste 70% a capacităţii instalaţiei de polietilena de inalta densitate (HDPE), reducerea costurilor și diversificarea produselor.

Au fost finalizate automatizarea instalaţiilor şi integrarea operaţiunilor de petrochimie în centrul de comandă şi control al rafinăriei Petromidia, o premieră la acea vreme pentru România dar şi pentru zona de sud-est a Europei.

Program diversificare

Începe un amplu program de diversificare a gamei sortimentale și adoptarea produselor la piața actuală. Sunt dezvoltate sorturi noi de PP si LDPE.

Recorduri


Singurul producător intern de polipropilenă și polietilene atinge cinci recorduri operaționale.

Diversificare


Diversificarea sorturilor speciale din polipropilenă, reprezentând 22% din total producție.