Divizia de Petrochimie

Contribuim la diversitatea industriei românești

 

Suntem singurii producători de polimeri din România și asigurăm mai mult de jumătate din consumul intern de produse petrochimice.

Petrochimia a cunoscut o revenire spectaculoasă în ultimii ani și a ajutat industria de rafinare să supraviețuiască pe fondul scăderii prețului petrolului.

Strategia dezvoltării Diviziei de Petrochimie

Sorturile de poliolefine (polipropilenă și polietilene) produse în cadrul platformei Petromidia sunt utilizate în agricultură, industrie alimentară, pentru bunuri de larg consum, igienă personală, electronică, electrotehnică, indutria auto, confecții și construcții.

Integrarea cu rafinăria Petromida

care asigură toată
cantitatea de polipropilenă

Investițiile

în modernizarea
instalațiilor

Diversificarea sorturilor

care să acopere
cele mai noi aplicaţii

Materie primă pentru echipamente medicale

Divizia de petrochimie a dezvoltat un sort special de polipropilenă dedicat măștilor medicale de protecție. Acesta asigură stratul din mijloc al măștii, cel mai important pentru filtrarea și protejarea împotriva agenților patogeni.

Noul sort - RMB30H se va livra în saci de 25 kilograme de granule și se va utiliza în instalații de tip “meltblown” (suflare topitură) - o metodă convențională de fabricare a micro- și nanofibrelor.

Rompetrol produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirugicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriilor medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.

Află mai multe despre noul sort citind comunicatul de presă aici here.

Unitățile Diviziei de Petrochimie

Instalație PP

instalația de polipropilenă

+

Instalație LDPE

polietilenă de joasă densitate

+

Instalație HDPE:

polietilenă de înaltă densitate

=

220.000 tone/an

Capacitate însumată

Singurul terminal marin

de descărcare a etilenei de la Marea Neagră

Rezervor criogenic

capacitate de depozitare de 10.000 tone

Cifre care contează

Rezultate în 2021

În T1 2021, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a reușit să proceseze 37 kt de propilenă, cu 31% mai mult față de T1 2020, iar producția totală de polimeri a fost de 28 kt.

Compania a continuat și în 2021 să producă sortul RMB30H, destinat, în special, pentru obținerea de material pentru filtrare, dar și pentru alte aplicații în zona de produse medicale (măști de protecție, echipamente de unică folosință) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbție).

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale în T1 2021.

Rezultate în 2020

Producția totală de polimeri al Diviziei de Petrochimie a fost de 143 kt în 2020, în creștere de 13% comparativ cu 2019, când producția totală de polimeri a fost de 127 kt. Creșterea producției de polimeri a fost determinată, în principal, de programul de funcționare al instalației LDPE (polietilene de joasă densitate) în anul 2020. De asemenea, divizia de petrochimie a reușit, în 2020, dezvoltarea cu succes a unui nou produs (RMB30H), un sort special de polipropilenă dedicat producției măștilor medicale de protecție.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale în 2020.


Investițiile semnificative și strategie de dezoltare au dus la obținerea rezultatelor excepționale:

22%

producția de polipropilenă
reprezentată de sorturi speciale

143 mii de tone

Producție de
polimeri

78.7 mii de tone

Producție
polipropilenă (PP)

2.58% wt


Pierdere tehnologică

18.86 GJ/t

Index de energie
2020

Rolul diviziei de petrochimie în industria locală

Evoluția activității de petrochimie la Petromidia

Evoluția Diviziei de Petrochimie

Începutul petrochimiei

Este pusă în funcțiune platforma petrochimică ce cuprinde instalațiile Piroliză, Polipropilenă, Polietilenă de joasă densitate, Polietilenă de înaltă densitate.

Un nou început

În urma modernizării este repornită instalația LDPE după o oprire de mai bine de 10 ani și se construiește în Portul Midia un terminal criogenic de aprovizionare cu etilenă.

Pregătirea pentru performanță

A fost repusă în funcțiune instalația HDPE (polietilenă de înaltă densitate), dar și două noi instalații automate de ambalare a polimerilor.

Investiții majore

A fost început un amplu program de investiţii care a dus la creșterea capacității cu peste 70% a capacităţii instalaţiei de polietilena de inalta densitate (HDPE), reducerea costurilor și diversificarea produselor.

Au fost finalizate automatizarea instalaţiilor şi integrarea operaţiunilor de petrochimie în centrul de comandă şi control al rafinăriei Petromidia, o premieră la acea vreme pentru România dar şi pentru zona de sud-est a Europei.

Program diversificare

Începe un amplu program de diversificare a gamei sortimentale și adoptarea produselor la piața actuală. Sunt dezvoltate sorturi noi de PP si LDPE.

Recorduri


Singurul producător intern de polipropilenă și polietilene atinge cinci recorduri operaționale.

Diversificare


Diversificarea sorturilor speciale din polipropilenă, reprezentând 22% din total producție.