Rafinăria Vega

Istorie vie a industriei de rafinare românești

 

Vega este cea de-a doua rafinărie a Grupului KMG Internațional, situată în Ploiești, Prahova și care operează în regim integrat cu rafinăria Petromidia.

Construită în 1905, este cea mai longevivă unitate locală, cu o experiență de peste 110 ani și a avut incă de la început un rol complex, de legătură specializată între rafinăriile din România.

Rafinăria a evoluat de la o unitate clasică de rafinare a petrolului într-un producător și furnizor de produse speciale obținute exclusiv din materiale semifabricate livrate de către rafinăria Petromidia.

Singurul producător de n-hexan, white spirit rafinat și bitum din România

Cu o capacitate de prelucrare de 350.000 tone de materie primă/an (rafinat, păcură, jet A1, fracție C5-C6), rafinăria Vega deține poziția de unic producător pentru o serie de produse specifice printre care: normal hexan, solvenți ecologici, white spirit rafinat și alte produse petroliere (benzină naphta, white-spirit, combustibili de încălzire, combustibil lichid ușor,bituri de drumuri si speciale).

Experiență în bitum rutier

Vega are o istorie de peste 90 de ani în producerea bitumului rutier. În anul 2007 s-au investit 7 milioane USD pentru realizarea primei instalaţii de bitum rutier modificat cu polimeri din România. Capacitatea instalaţiei este de 66000 tone/an bitumuri de drumuri, bitumuri modificate cu polimeri si bitumuri speciale.

Bitumul rutier modificat cu polimeri se distinge printr-o elasticitate îmbunătățită și o rezistență mai ridicată la uzură și la variațiile de temperatură, având o durată de viață cu 50% mai mare şi capacitate de a reduce zgomotul in trafic.

Utilizările produselor din rafinăria Vega Ploiești

Industria chimică și petrochimică, industria cauciucului:

solvenți de polimerizare la obținerea polipropilenei și polietilenei de înaltă densitate, în industria anvelopelor

Industria alimentară:

solvenți în industria alimentară, producerea de proteină naturală

Industria de încălțăminte:

agenți de curățare pentru textile și piele

Industria vopselelor:

solvenți pentru lacuri și componente adezive

Avantajele configurației actuale Petromidia și Vega

Produse cu valoare adăugată pentru cele două rafinării ale KMG International. Vega este 100% aprovizionată cu materii prime de la Petromidia.

Avantaje Vega

O mai bună performanță și flexibilitate a rafinăriei Vega prin producerea și vânzarea a 6 produse cu valoare adăugată (hexan, naphtha, solvenți, white-spirit rafinat, combustibili & păcură și bitum) față de comercializarea unui singur produs, rafinat, ca materie primă pentru Steam Cracker.

Avantaje Vega

Marje mai mari pentru Hexan și Solvenți Ecologici comparativ cu vânzarea produselor rafinat/fracție C5-C6 (produs asociat cu Naphtha) pentru Steam Cracker sau drept component pentru benzină cu cifră octanică scăzută.

Avantaje Vega

Singura rafinărie din România cu producție de White Spirit Rafinat rafinat de 5,000 tone/an, produs cu o marjă mai mare decât Jet A1.

Avantaje Vega

În anul 2016 cota de piaţă pentru bitumuri a fost de circa 15%

Marjă mai mare în cazul procesării de păcură în Vega (pentru producția de Bitum) versus procesare în instalația cocsare din Petromidia.

Cifre care contează

Rezultate 2018


Pentru 2018, rafinăria Vega intenţionează să atingă un nivel de 387 mii tone de materii prime procesate, în creştere cu circa 4% faţă de volumul înregistrat anul trecut.

Citește comunicatul de presă despre rezultatele T1 2018.

Citește comunicatul de presă despre rezultatele semestrului 1 & T2 2018 .

Citește comunicatul de presă despre rezultatele în primele 9 luni & T3 2018 .

2017
2016
2015
2014

Vega, istorie vie a rafinării românești

Evoluția Rafinăriei Vega

Nod de legatură între rafinăriile
din România

Avându-l în consiliul de administrație pe Titu Maiorescu, Vega Ploiești putea prelucra la început 200.000 tone țiței pe an. În proiectarea rafinăriei din 1905 s-a ţinut cont de specificul terenului, prin folosirea gravitaţiei sau caderea naturala în dispunerea rezervoarelor de ţiţei și a instalaţiilor de prelucrare. Cea mai importantă inovaţie aparține părintelui rafinăriei, dr. ing. Lazăr Edeleanu care a dezvoltat la Vega procedeul de bază al fabricării uleiurilor de calitate superioară.

Primul război
mondial

În 1915, sectorul petrolier reprezenta 63% din investiţiile industriale din România. În 1916 Rafinăria Vega este incendiată, fiind afectate instalaţii importante și peste 80% din cele 50 de rezervoare. Se investește în reparații și, în 1919, Vega se situa pe locul 2 din 46 de rafinării românești.

Al doilea război
mondial

Fiind obiectiv strategic, rafinăria a fost ținta bombardamentelor, începând din 18 iulie 1941. Au fost construiți pereți de cărămidă în jurul rezervoarelor si ziduri de protecţie de până la 10 metri înălţime pentru protectia instalatiilor. În cadrul rafinăriei exista un astfel de rezervor cu protecţie de cărămidă si un compresor de aer Ingersoll din 1922 care functionează și azi.

Formarea Grupului
Rompetrol

Pe 7 mai 1999, Rompetrol achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la rafinărie. Odată cu preluarea și integrarea rafinăriei Petromidia în cadrul Grupului, Vega devine un furnizor de produse şi solutii speciale.

Dezvoltare

Este construită o instalație nouă de dezaromatizare.

Construcție si dezvoltare

Este modernizată instalația de bitum și este construită o instalație nouă de bitum modificat cu polimeri.

Dezvoltare

Are loc creșterea capacității la instalația de hexan.

Modernizare

Este modernizată instalația de distilare în vid.