Rafinăria Vega

Istorie vie a industriei de rafinare românești

 

Vega este cea de-a doua rafinărie a Grupului KMG Internațional, situată în Ploiești, Prahova și care operează în regim integrat cu rafinăria Petromidia.

Construită în 1905, este cea mai longevivă unitate locală, cu o experiență de peste 110 ani și a avut incă de la început un rol complex, de legătură specializată între rafinăriile din România.

Rafinăria a evoluat de la o unitate clasică de rafinare a petrolului într-un producător și furnizor de produse speciale obținute exclusiv din materiale semifabricate livrate de către rafinăria Petromidia.

Singurul producător de n-hexan, white spirit rafinat și bitum din România

Cu o capacitate de prelucrare de 350.000 tone de materie primă/an (rafinat, păcură, jet A1, fracție C5-C6), rafinăria Vega deține poziția de unic producător pentru o serie de produse specifice printre care: normal hexan, solvenți ecologici, white spirit rafinat și alte produse petroliere (benzină naphta, white-spirit, combustibili de încălzire, combustibil lichid ușor,bituri de drumuri si speciale).

Experiență în bitum rutier

Vega are o istorie de peste 90 de ani în producerea bitumului rutier. În anul 2007 s-au investit 7 milioane USD pentru realizarea primei instalaţii de bitum rutier modificat cu polimeri din România. Capacitatea instalaţiei este de 66000 tone/an bitumuri de drumuri, bitumuri modificate cu polimeri si bitumuri speciale.

Bitumul rutier modificat cu polimeri se distinge printr-o elasticitate îmbunătățită și o rezistență mai ridicată la uzură și la variațiile de temperatură, având o durată de viață cu 50% mai mare şi capacitate de a reduce zgomotul in trafic.

Automatizare instalație recuperare vapori

Rafinăria Vega a pus în funcţiune o nouă instalaţie complet automatizată de recuperare a vaporilor, la punctele de încărcare auto şi feroviar. Investiția de 2,3 milioane de dolari are ca scop să reducă impactul activităţiilor operaţionale asupra mediul înconjurător şi a comunităţilor din zonă.

Instalaţia de recuperare vapori respectă toate cerinţele de mediu în domeniul emisiilor de compuşi organici volatili, rezultaţi în urma operaţiunilor de încărcare şi descărcare a produselor petroliere în rampele auto şi cele de cale ferată.

Mai multe detalii aici.

Modernizare centrala termică

Rafinăria Vega va moderniza în perioada următoare centrala termică pentru a continua reducerea impactului activităţilor asupra mediului inconjurător.

Investiția de peste 1,9 milioane USD cuprinde și montarea unui cazan de abur nou, produs în linie cu cele mai înalte standard.

Obiectivele acestui proiect vizează, în principal, îmbunătăţirea eficienţei energetice a rafinăriei prin creşterea randamentului de la 91%, în prezent, la circa 96% şi reducerea emisiilor rezultate în urmă procesului de producţie abur, în acord cu prevederile autorizaţiei integrate de mediu şi a legislaţiei în vigoare.

Mai multe detalii aici.

Proiecte dedicate eficienței energetice și protecției mediului

În ultimii ani, în Rafinăria Vega, au fost finalizate cu succes proiecte importante, având ca principal rol reducerea impactului asupra mediului înconjurător, dar și o îmbunatățire a eficienței operaționale. Dintre acțiunile finalizate, enumerăm:

  • Modernizarea rezervoarelor de stocare a produselor petroliere;
  • Automatizarea instalației de recuperare a vaporilor;
  • Modernizarea centralei termice;
  • Montarea noului cuptor tehnologic, în instalația Distilare Vid.

Toate aceste acțiuni au redus emisiile de compuși organici cu peste 90%, au crescut eficiența energetică a rafinăriei și nu în ultimul rând au contribuit la creșterea randamentului.

Utilizările produselor din rafinăria Vega Ploiești

Industria chimică și petrochimică, industria cauciucului:

solvenți de polimerizare la obținerea polipropilenei și polietilenei de înaltă densitate, în industria anvelopelor

Industria alimentară:

solvenți în industria alimentară, producerea de proteină naturală

Industria de încălțăminte:

agenți de curățare pentru textile și piele

Industria vopselelor:

solvenți pentru lacuri și componente adezive

Vega, o rafinărie de nișă în România

O rafinărie de talie mică, Vega are un rol special în industria locală din România prin numeroasele industrii care depind de produsele realizate aici: de la industriile chimică, petrochimică și cea prelucrătoare a cauciucului până la industria alimentară.

Avantajele configurației actuale Petromidia și Vega

Produse cu valoare adăugată pentru cele două rafinării ale KMG International. Vega este 100% aprovizionată cu materii prime de la Petromidia.

Avantaje Vega

O mai bună performanță și flexibilitate a rafinăriei Vega prin producerea și vânzarea a 5 produse cu valoare adăugată (hexan, solvenți ecologici precum benzina SE 65/80 și benzina SE 75/115, light-naphta și naphta rich).

Avantaje Vega

Marje mai mari pentru Hexan și Solvenți Ecologici comparativ cu vânzarea produselor rafinat/fracție C5-C6 (produs asociat cu light naphtha) pentru Steam Cracker sau drept component pentru benzină cu cifră octanică scăzută.

Avantaje Vega

Singura rafinărie din România cu producție de White Spirit Rafinat. Alte produse finite asociate: combustibilii pentru incalzire (combustibil neindustrial tip P, Rompetrol calor extra 1).

Avantaje Vega

În anul 2018, bitumul produs în Vega a asigurat aproximativ 25% din necesarul de bitum din România.

Produse finite obținute: bitum (rutier, pentru membrane, modificat cu polimeri), citom, combustibili lichizi (combustibil lichid ușor de tip 3, Rompetrol Calor Economic tip 3, Păcură 40/45).

Cifre care contează

Rezultate S1 2024


Procesarea totală de materie primă a fost de circa 117 mii de tone în semestrul I 2024, în scădere cu 39% faţă de perioada similară a anului trecut, nivel determinat direct de cantităţile scăzute de componenţi primiţi de la rafinăria Petromidia.

Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaţionali buni, cu un consum tehnologic de 0,54%, consum energetic de 2,77 GJ/t şi disponibilitate mecanică de 98,8%.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale S1 2024

Rezultate 2023


Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător de bitum şi hexan din România, a procesat aproximativ 374 mii de tone de materii prime, nivel asemănător celui din 2022.

Rafinăria Vega a obţinut rezultate operaţionale bune la consumul energetic – 2,33 GJ/tonă, respectiv la disponibilitatea mecanică – 98,5%.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale 2023


2023
374mii
tone
materii prime procesate
98.50%
Disponibilitate mecanică
2.33Gj/mt
Consum energetic

Vega, istorie vie a rafinării românești

Evoluția Rafinăriei Vega

Nod de legatură între rafinăriile
din România

Avându-l în consiliul de administrație pe Titu Maiorescu, Vega Ploiești putea prelucra la început 200.000 tone țiței pe an. În proiectarea rafinăriei din 1905 s-a ţinut cont de specificul terenului, prin folosirea gravitaţiei sau căderea naturală în dispunerea rezervoarelor de ţiţei și a instalaţiilor de prelucrare.

Cea mai importantă inovaţie aparține părintelui rafinăriei, dr. ing. Lazăr Edeleanu care a dezvoltat la Vega procedeul de bază al fabricării uleiurilor de calitate superioară.

Primul război
mondial

În 1915, sectorul petrolier reprezenta 63% din investiţiile industriale din România. În 1916 Rafinăria Vega este incendiată, fiind afectate instalaţii importante și peste 80% din cele 50 de rezervoare. Se investește în reparații și, în 1919, Vega se situa pe locul 2 din 46 de rafinării românești.

Al doilea război
mondial

Fiind obiectiv strategic, rafinăria a fost ținta bombardamentelor, începând din 18 iulie 1941. Au fost construiți pereți de cărămidă în jurul rezervoarelor si ziduri de protecţie de până la 10 metri înălţime pentru protectia instalatiilor. În cadrul rafinăriei exista un astfel de rezervor cu protecţie de cărămidă si un compresor de aer Ingersoll din 1922 care functionează și azi.

Formarea Grupului
Rompetrol

Pe 7 mai 1999, Rompetrol achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la rafinărie. Odată cu preluarea și integrarea rafinăriei Petromidia în cadrul Grupului, Vega devine un furnizor de produse şi solutii speciale.

Dezvoltare

Este construită o instalație nouă de dezaromatizare.

Construcție si dezvoltare

Este modernizată instalația de bitum și este construită o instalație nouă de bitum modificat cu polimeri.

Dezvoltare

Are loc creșterea capacității la instalația de hexan.

Modernizare

Este modernizată instalația de distilare în vid.

An remarcabil


Datorită investițiilor din ultimii ani, Vega depășește pentru prima dată 400 kt de materii prime procesate (406 kt).

Ecologizare batale


Reluarea proiectului de remediere a batalelor rezultate în urma activității de rafinare din ultimul secol, una dintre cele mai ample operațiuni ecologice din istoria recentă a României.
Realizarea unor importante investiții cu impact asupra mediului.