Rafinăria Petromidia

Pilonul industriei de rafinare

 

Cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei, cu impact semnificativ în zona Dobrogei și pe plan național. 

Petromidia contribuie semnificativ la dezvoltarea activităților Rompetrol în România și în regiunea Mării Negre. Ea face legătură între activitățile de trading și aprovizionare și cele de distribuție a carburanților prin intermediul stațiilor Rompetrol din România, Moldova, Bulgaria și Georgia.

Poziție strategică la Marea Neagră

Petromidia este pozitionată strategic pe malul Mării Negre în Năvodari, la 20 km spre nord de Portul Constanța.

Avantaje logistice:

 • propriul terminal marin
 • facilități în Portul Midia: danele 1-4 pentru țiței și produse și danele 9 (A, B și C) pentru exportul produselor petroliere.
 • propriul sistem logistic pe cale ferată
 • acces la Canalul Dunăre-Marea Neagră

Terminalul marin este cel mai important activ logistic al rafinăriei, este situat la 8,6 km în larg și poate primi nave de până la 160.000 TDW. Prin acest terminal și întregul sistem logistic dezvoltat de companie în regiune, România poate deveni un centru de energie (hub regional), o platformă între resursele naturale din Asia și cererea din Europa pentru procesarea materiilor prime și pentru obținerea produselor petroliere.

O rafinărie complexă

Petromidia are un indice de complexitate Nelson de 11.4 și prelucrează țiței cu conținut ridicat de sulf, obținând exclusiv produse Euro 5.

Aliniată la standardele BAT (Best Available Technologies), Petromidia este prima rafinărie romanească care s-a aliniat cu succes la reglementările europene de mediu și standardele de calitate a carburanților.

Peste 450 milioane de dolari au fost investiți pentru a atinge gradul actual de complexitate al rafinăriei și pentru a asigura respectarea în totalitate a cerințelor de mediu ale Uniunii Europene.

Rafinăria are cel mai mare randament de produse albe din regiune (85%), pe locul 9 din cele 250 de rafinării din Europa și Africa*.

*Wood MacKenzie 2015

Unitățile de producție ale rafinăriei

  Această configurație complexă permite rafinăriei să obțină randamente mari pentru produsele albe.

 • unități de distilare atmosferică și vid
 • gamă completă de unități de hidrotratare
 • una pentru benzină
 • una pentru kerosen
 • două pentru motorină
 • trei unități de conversie:
 • hidrocracare ușoară
 • cracare catalitică fluidă
 • cocsare
 • noi unităti de suport precum unitatea de recuperare a sulfului și de tratare a gazului rezidual
 • instalație de hidrogen, azot și sisteme de faclă
 • două unităti moderne de amestec în linie pentru benzină și motorină

Abordarea sustenabilă a activităților de rafinare

Alinierea instalațiilor la cerințele europene de mediu, precum și dovezi de sustenabilitate pentru produsele noastre sunt doar câteva din cerințele Uniunii Europene în ceea ce privește grija față de mediu și o dezvoltare durabilă a activităților în domeniul de rafinare.

Toate aceste cerințe sunt susținute prin investiții masive și constante, astfel încât să putem anticipa și adapta rapid unor nevoi și tendințe.

În istoria celor două rafinării pe care le operăm, Petromidia și Vega, au fost numeroase momente când am implementat în premieră pe piață locală măsuri care ulterior ne-au ajutat mult în strategia noastră. Aflați mai multe detalii despre proiecte și inițiative în cele două rafinării de la Felicia Andrei, QHSE Manager.

Reducerea emisiilor de dioxid de sulf

Rafinăria Petromidia are o nouă instalație modernă de recuperare a gazului petrolier lichefiat, sistem care asigură o reducere substanţială a emisiilor de dioxid de sulf din gazele evacuate la coşurile rafinăriei – cu mult sub limita impusă de normele europene de mediu.

Cu o valoare de 4,6 milioane USD, acesta este un proiect unic la nivelul României şi se înscrie în strategia Grupului de continuă modernizare a proceselor operaţionale la nivelul unităţilor de producţie – rafinăriile Petromidia Navodari şi Vega Ploieşti.

Află mai multe despre instalația de recuperare GPL citind comunicatul de presă aici.

Transformarea digitală

Rompetrol Rafinare investește 4 milioane USD pentru implementarea unei soluţii digitale care va permite identificarea punctelor optime pentru creşterea capacităţilor, îmbunătăţirea calităţii produselor și reducerea consumului de energie în cadrul rafinăriei Petromidia Năvodari.

Toate aceste direcţii tind spre cea de-a patra revoluţie industrială – Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin inițirea unui amplu program de transformare digitală a rafinărei Petromidia Năvodari.

Implementarea soluţiei digitale - Advanced Process Control (APC), a început în anul 2017, ca un proiect pilot pe Instalaţia de Distilare Atmosferică şi în Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalaţii din procesul de prelucrare a ţiţeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalaţiilor din rafinărie.

Află mai multe despre APC vizitând comunicatul nostru de presă, aici.

Automatizarea instalaţiilor de “Amestec în Linie” a carburanţilor

Investiţia totală de 3 milioane USD reprezintă o nouă etapă a programului de transformare digitală a rafinarei Petromidia.

Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real a componenţilor si a produsului final obţinut şi, implicit, o monitorizare atentă a calităţii carburanţilor si a conformităţii acestora cu legislaţia în vigoare.

Calitatea produsului obţinut după procesul de amestec este monitorizată si controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.

Mai multe detalii aici.

Soluții de ultimă generație pentru transporturi

Rompetrol Rafinare a implementat cu succes un sistem de monitorizare și control în timp real al traficului de produse petroliere – Shunting Expert. Programul sofware este o premieră la nivel naţional şi în zona de Sud-Est a Europei, iar Rompetrol Rafinare este prima companie de profil care se va folosi de sistemul de ultimă generaţie, pentru monitorizarea traficului pe care ferată. Noul software urmează să fie folosit în cadrul celor două platforme operate de Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia și rafinăria Vega din Ploiești. Prin aplicație, operatorii vor avea acces nelimitat pentru aproximativ 13.000 de vagoane lunar.

Aflați mai multe despre Shunting Expert, accesând linkul.

Cifre care contează

Rezultate T1 2024

În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent ţiţei de origine Kazahstan. Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, în principal datorită achiziţiilor de ţiţei kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

În trimestrul I 2024, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost în scădere, ca urmare a sistării proceselor operaţionale din data de 8 martie – începutul reviziei generale.

Cu toate acestea, rafinăria a reuşit să obţină un randament al produselor albe în creştere – 90,3%wt, iar pierderea tehnologică a consemnat o scădere de 0,18%wt, datorită achiziţiei de component de motorină şi jet A1.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale T1 2024

Rezultate 2023

În 2023, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat puțin peste 5 milioane de tone de materii prime, reușind să producă 1,38 milioane de tone de benzină și aproape 2,5 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Din cele aproape 3,9 milioane de tone de carburanți, 65% au fost direcționate către piața internă.

Rafinăria Petromidia a reuşit, în 2023, să obţină un randament al produselor albe de 84,1%wt, dar şi un record pentru producţia de benzină RON 98 şi producţia de clase speciale de motorină (Diesel 55, Efix Diesel, Super Diesel Euro 5).

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale 2023


  2020 2021 2022 2023
Total materii prime prelucrate Total materii prime prelucrate, mt/zi
15,211tone
/zi
16,300tone
/zi
15,409tone
/zi
14,000tone
/zi
Total materii prime prelucrate Total materii prime, mt/an
4,8milioane tone
/an
4,58milioane tone
/an
5,26milioane tone
/an
5,01milioane tone
/an
Randament produse albe Produse albe, %wt
85.93
86.12
85.55
84.1
Indice de Intensitate Energetica Indicele de intensitate energetică, %
99.17
102.78
96.2
101.3
Disponibilitate mecanica Disponibilitate mecanică, %
96.93
95.96
87
92.44
Indice de Intensitate Energetica Pierdere tehnologică, %
0.89
0.82
0.80
0.66
Indicele Nelson Indicele Nelson, %
10.062
9.81
9.57
9.57

Investiții

2008 – 2012 - un nou început

Cel mai important proiect tehnologic a fost programul de modernizare și creștere a capacității de rafinare până la 5 milioane de tone pe an, în valoare de peste 450 milioane USD.

Obiectivele principale ale modernizării:

 • Creșterea capacității operaționale a rafinăriei pană la 5 milioane de tone/an.
 • Îndeplinirea standardelor UE și românești privind calitatea carburanților – Euro 5 (reglementarea COM (2005) 693)
 • Creșterea producției de Motorină cu 8% (de la 37%, la 45%)
 • Operarea rafinăriei în acord cu reglementările UE și românești în materie de mediu (sistemul BAT) (Directiva 70/220/EEC)
 • Creșterea disponibilității mecanice și a fiabilității rafinăriei.

Noua configurație a rafinăriei include:

 • Modernizarea instalației Cracare Catalitică Fluidă- FCC (pentru a procesa influxurile din partea instalației Hidrocracare ușoară).
 • Modernizarea instalației Claus existente (pentru reducerea emisiilor – NOx).
 • Modernizarea instalației de hidrotratare VGO în motorină (pentru a procesa cantitatea viitoarea crescută de motorină).
 • Modernizarea instalației de amine (pentru procesarea gazelor cu hidrogen sulfurat suplimentare).
 • Instalații noi
 • Instalația de Hidrocracare ușoară (unitatea principală a pachetului de modernizare).
 • Noua instalație de hidrogen (pentru a furniza hidrogen către unitățile modernizate de MHC și VGO HDT).
 • O nouă instalatie de recuperare a sulfului (pentru a procesa viitoarea capacitate de sulf).
 • Un nou sistem de facle (pentru a sprijini noile unități și rafinăriile existente).
 • Creșterea capacității de evaporare și automatizare a lichidului N2 (pentru a furniza azot rafinăriei modernizate).

Indicatori cheie - program modernizare şi creştere a capacităţii

Indicatori 2008 2012
Capacitate mil tone/an 3.5 5
Indexul Nelson* 8.3 10.5
Kerosen şi Motorină %wt 2.6/38 5.5/45
Motorină mil tone/an 1.5 2.5
Benzină mil tone/an 1.3 1.4
Kerosen mil tone/an 0.15 0.3

Programul de modernizare în cifre

Petromidia 200 de companii de inginerie, achiziţii şi construcţie implicate.
Petromidia 4000 de oameni, implicati in toate proiectele din Pachet
Petromidia Aproximativ 200 de echipamente principale, cântărind circa 13,000 tone.
Petromidia Operaţiunile de ridicare şi transport special pentru unităţi foarte grele (sarcină în exces de 450 tone).
Petromidia Lucrari speciale de consolidare a solului folosind stalpi de 15 metri.
Petromidia Echipamente complexe instalate (reactorul de Cracare Catalitica)