Despre Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare este cel mai mare activ al Grupului KMG International în România. Compania operează cele două rafinării ale Grupului - Petromidia, din Năvodari, Constanța, alături de singura divizie de petrochimie din țară, și rafinăria Vega, din Ploiești, menținând industria locală de rafinare la standarde înalte.

Strategia Grupului a constat în derularea unor investiții de peste 1,4 miliarde USD pentru dezvoltarea activităților de rafinare și petrochimie, precum și a infrastructurii logistice de aprovizionare cu țiței și livrarea produselor finite în România și în regiunea Mării Negre.

Aceste programe de modernizare au fost asumate și derulate începând cu 2008, într-un context local și international marcat de criza financiară, sectorul de petrol și gaze fiind printre cele mai afectate.

Rezultate 2021

Rompetrol Rafinare a înregistrat în primul semestru din acest an rezultate financiare în creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, ca rezultat al creșterii nivelului de vânzări, alături de evoluția pozitivă a cotațiilor internaționale pentru produsele petroliere.

A fost înregistrată o îmbunătățire față de rezultatul net negativ din S1 2020 – 126,5 milioane de dolari, pierderea netă din S1 2021 fiind de 22,8 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie și în prima parte a anului un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de 459 de milioane de dolari în al doilea trimestru al anului, respectiv 838 milioane de dolari în primul semestru din 2021.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale în semestru 1 2021.

Rezultate 2020

Rompetrol Rafinare a reuşit în 2020 să-şi menţină în funcţiune unităţile de producţie – rafinăriile Petromidia Navodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie, în contextul impactului negativ generat de pandemia COVID-19.

Cu eforturi considerabile, compania a continuat să fie un pilon de stabilitate pentru angajaţi, clienţi, parteneri de business, autorităţi locale şi centrale, atât prin susţinerea economiei naţionale şi regionale (investiţii, contribuţii), cât şi prin produsele obţinute (carburanţi auto şi de aviaţie, bitum, polimeri, hexan, etc).

Compania a înregistrat anul trecut o cifra brută de afaceri de circa 3,5 miliarde USD, în scadere cu 33% fata de indicatorul similar din 2019. În acelasi timp, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat o scădere, ajungând la aproape un milion de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare negativă de 220 de milioane USD.

Măsurile restrictive adoptate pe plan intern si regional/internaţional pentru protejarea şi limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat şi în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanţi auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotaţiilor internaţionale pentru carburanţi, dar şi in marjele negative de rafinare. De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativa de -11,2 USD/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 USD/tonă în 2019.

Citește mai multe despre rezultatele financiare și operaționale din 2020.

rafinaria
petromidia

Cea mai mare rafinărie locală și una din cele mai moderne din SE Europei.

rafinaria
vega

Cea mai longevivă rafinărie locală, furnizor de produduse speciale și de nișă.

divizia de
petrochimie

Singura producătoare de polimeri din România.

Impactul economic

Contribuim la dezvoltarea industriei și securitatea energetică a României.

Comunicate de
Presă

28 septembrie 2021

Lucrările de reparaţie din rafinăria Petromidia Năvodari, aproape de finalizare

Echipa
Rompetrol

Fă cunoștință cu cei din conducerea executivă a companiei

Mediu și sănătate

PROTEJĂM
CA SĂ CREĂM

Rompetrol Rafinare își asumă în totalitate rolul important pe care îl are privind protecția și siguranța mediului. Contribuim în mod constant la reducerea impactului asupra mediului și a oricăror efecte ale operațiunilor noastre.

Analizând progresele pe care le-am făcut în reducerea deșeurilor, a consumului de energie și a respectării tuturor reglementărilor de mediu, ne angajăm să protejăm pe termen lung comunitățile din jurul activelor noastre. În ceea ce priveste angajații, avem ca obiectiv SIGURANȚA 100%, prin programe de training, verificări riguroase și extinderea protocoalelor și la nivelul contractorilor.

Certificări

Rafinăriile
Rompetrol

Rafinăriile Rompetrol sunt aliniate la standardele BAT (Best Available Technologies), iar Petromidia este prima rafinărie românească aliniată cu succes la reglementările europene de mediu și standardele de calitate a carburanților.