Postat la 09.08.2019, 10:00 Comunicate de presă

Instalaţii modernizate şi procese digitalizate, la Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat cu succes recent o nouă etapă a programului de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari, modernizarea instalaţiilor de “In-Line Blending/Amestec în Linie” a carburanţilor.


Investiţia totală se ridică la circa 3 milioane USD, iar modernizarea instalaţiilor a vizat, în principal, optimizarea producţiei de carburanţi prin îmbunătăţirea sistemului integrat de management şi automatizare a fluxurilor tehnologice.

“Calitatea este cuvântul cheie care defineşte carburaţii realizaţi la Petromidia, iar eforturile şi investiţiile realizate ne permit o continuă îmbunătăţire a acestora, a fluxurilor operaţionale şi a unităţilor de producţie. În plus, proiectele implementate recent ne vor ajuta să creştem şi volumele obtinute, dar să ajungem şi la o mai mare flexibilitate în adaptarea la cerinţele pieţei. Consider că este un alt pas foarte important pe care îl facem pentru alinierea, atât cu standardele internaţionale, cât şi cu trendul inovativ pentru atingerea revoluţiei industriale – Industry 4.0”, a declarat Yedil Utekov, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Iniţiate la începutul anului trecut, lucrările de modernizare ale celor două instalaţii au fost finalizate în iunie 2019. Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real a componenţilor si a produsului final obţinut şi, implicit, o monitorizare atentă a calităţii carburanţilor si a conformităţii acestora cu legislaţia în vigoare.

Printre activităţile desfăşurate se numară şi modernizarea componentei digitale cu una de ultimă generaţie, implementarea unui nou sistem de management şi distribuţie a controlului (DCS) şi înlocuirea analizoarelor - capabile să analizeze şi să monitorizeze cu maximă acurateţe toţi parametrii tehnici. La acestea se adaugă şi instalarea unor noi pompe de aditivi cu capacităţi ridicate, dar şi dublarea celor pentru componenţi (pentan, butan şi biodiesel).

În prezent, rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalaţii de Amestec în Linie pentru carburanţi (benzină, motorină), care au fost construite şi introduse în fluxul tehnologic în 2003, respective în 2006.

Rolul principal al acestor unităţi este acela de utilizare a reţetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la staţiile de carburanţi, respectând cerinţele de calitate impuse de Uniunea Europeana, legislaţia din Romania, dar şi necesităţile pieţei actuale.

Calitatea produsului obţinut după procesul de amestec este monitorizată si controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.

Rafinăria din Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaţionale, printre care producţia de benzine (1.36 milioane de tone) şi producţia de motorine (2.75 milioane de tone).

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploieşti - cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum şi hexan, dar şi divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri.

Compania este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,69%).
 

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

KMG International