Postat la 31.07.2020, 14:00 Comunicate de presă

Proiect de eficientizare a instalaţiei de Cocsare Întârziată

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat un nou proiect investiţional pentru creşterea gradului de procesare a ţiţeiului şi optimizarea fluxurilor operaţionale.


Cu o valoare de peste 1.4 milioane de dolari, proiectul a fost implementat recent pe parcursul reviziei generale a rafinăriei Petromidia şi a vizat instalarea unui nou sistem de recuperare a motorinei uşoare la coloana de fracţionare din cadrul instalaţiei de Cocsare Întârziată.

„Compania noastră a reuşit implementarea unui proiect care susţine planurile şi obiectivele de creştere a eficienţei, de reducere a costurilor, de optimizare a fluxurilor operaţionale, dar şi de modernizare şi aliniere la cele mai moderne soluţii de prelucrare a ţiţeiului. Această iniţiativă se alătură proiectelor ample de reducere a impactului asupra mediului înconjurător şi proiectelor de digitalizare, menite să aducă un plus de eficienţă”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Introducerea proiectului în fluxul instalaţiei de Cocsare Întârziată va optimiza profilul termic pe coloană, ceea ce va conduce la o recuperare suplimentară de motorină uşoară de cocsare la aceeaşi calitate, prin reducerea cantităţii de motorină grea de cocsare.

De asemenea, reducerea randamentului de motorină grea de cocsare conduce la creşterea de materii prime prelucrate în rafinăria Petromidia.

Din punct de vedere tehnologic, îndepărtarea suplimentară a căldurii din coloana de fracţionare 180-C2 duce la o producţie de aproximativ 7 tone/oră de abur şi, implicit, la reducerea presiunii pe sistem.

Modernizarea uneia dintre cele mai importante instalaţii aflată în angrenajul Petromidiei vine în contextul aniversării a 35 de ani de la începerea funcţionării instalaţiei de Cocsare Întârziată. Din 1985, instalaţia a reprezentat un vector de stabilitate în buna desfăşurare a proceselor operaţionale din cea mai mare rafinărie a României şi una dintre cele mai importante din Sud-Estul Europei.

În 2013, instalaţia de Cocsare Întârziată a trecut printr-un amplu proiect de modernizare, cu costuri de peste 50 de milioane de dolari, care a dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, precum şi o diminuare a consumului energetic.

În 2019, rafinăria Petromidia a consemnat o producţie totală de 1.37 milioane de tone de benzină şi 2.93 milioane de tone de motorină (în creştere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reuşit să obţină 406 kt de combustibil de aviaţie Jet A1, nivel record în istoria de peste 40 de ani a unităţii.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, este deţinută în principal de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,69%).


Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

KMG International