Postat la 10.07.2024, 10:00 Comunicate de presă

Rompetrol – O istorie de dezvoltare sustenabilă şi implicare în comunitate

Rompetrol aniversează anul acesta 45 de ani de la punerea în funcţiune a Rafinăriei Petromidia, în prezent cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai avansate tehnologic din Europa de Sud-Est. Acest moment marchează angajamentul Rompetrol pentru excelenţă industrială, inovaţie şi dezvoltare durabilă, cu contribuţii semnificative ale companiei la economia regională şi naţională şi sprijin pentru comunităţile locale.


Ceremonia de aniversare include un concert de muzică clasică la Teatrul Oleg Danovski din Constanţa, unde Orchestra Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore şi acompaniată de violonistul kazah Erzhan Kulibaev, va oferi audienţei - angajaţi şi reprezentanţi ai comunităţii locale - lucrări de George Enescu, P. Ceaikovski şi M. Ravel.

Suplimentar investiţiilor in tehnologie şi realizărilor industriale, Rompetrol sprijină activ, de mulţi ani, comunităţile locale prin diverse iniţiative în domeniile sănătăţii, educaţiei, şi protecţiei mediului, dar şi social.

„Susţinem bunăstarea şi dezvoltarea comunităţilor noastre locale, iar investiţiile noastre în proiecte de responsabilitate socială reflectă angajamentul nostru de a crea un impact pozitiv, durabil. Suntem mândri de cei 45 de ani ai Rafinăriei Petromidia şi de contribuţiile semnificative la economia locală şi naţională, inclusiv crearea a peste 4.000 de locuri de muncă directe şi indirecte şi contribuţii semnificative plătite de companie la bugetele locale şi de stat” a declarat Florian Pop, director general Rompetrol Rafinare.

Angajamentul Rompetrol pentru educaţie este evidenţiat prin susţinerea diferitelor proiecte, toate aliniate cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (SDG) 4 al Naţiunilor Unite: Educaţie de Calitate. Dintre acestea, amintim:

  • Programe de Internship: Cu mii de studenţi participanţi în ultimii 20 de ani, compania oferă experienţă practică şi oportunităţi de dezvoltare profesională pentru tinerii talentaţi, formând viitorii lideri ai industriei.
  • Competiţii naţionale şi internaţionale de şah: pentru dezvoltarea intelectuală şi a gândirii strategice în rândul copiilor, prin competiţii şi cursuri gratuite de şah în zonele rurale şi urbane din Constanţa.
  • Acces la infrastructura IT pentru şcoli: Oferirea infrastructurii IT esenţiale în zonele rurale din Constanţa, printr-un proiect în parteneriat cu organizaţia Dăruieşte Aripi.
  • Susţinerea misiunii  organizaţiei Teach for Romania în zonele rurale din judeţ.

Angajamentul Rompetrol faţă de sănătate se aliniază cu SDG 3 al ONU: Sănătate şi Bunăstare. Compania a făcut investiţii semnificative pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor medicale.

  • Centrul Medical Năvodari: O investiţie de 400.000 USD în echipamente de radiologie şi ginecologie a îmbunătăţit serviciile medicale locale pentru comunitatea de aproximativ 50.000 locuitori.
  • Spitalul Judeţean Constanţa: Rompetrol a investit 120.000 USD pentru îmbunătăţirea facilităţilor medicale, în secţia de obstetrică, asigurând îngrijiri medicale mai bune pentru comunitate, într-un proiect realizat în parteneriat cu organizaţia Dăruieşte Aripi.
  • Unitatea Medicală din Corbu: compania a furnizat echipamente de oftalmologie de înaltă performanţă, îmbunătăţind serviciile medicale din comuna cu 3 sate.
  • Parteneriate şi proiecte locale cu Fundaţia pentru SMURD.
  • Alte proiecte în derulare: La Spitalul de Pneumofiziologie Palazu Mare sprijin pentru echiparea secţiei de oncologie, achiziţia unui mamograf pentru Unitatea Medicală Năvodari, achiziţia de echipamente de urgenţă pentru UPU a Spitalului Judeţean Constanţa.

Suplimentar, Rompetrol susţine dezvoltarea comunităţii, contribuind la SDG 11 al ONU: Oraşe şi Comunităţi Durabile, prin diverse acţiuni:

  • Loc de joacă în Corbu: Construirea unui nou loc de joacă în comuna Corbu a oferit un spaţiu sigur şi distractiv pentru copii şi familii, îmbunătăţind bunăstarea comunităţii.
  • Acţiuni de ecologizare a plajelor: Angajaţii Rompetrol sărbătoresc anual Ziua Mondială a Mediului prin acţiuni de curăţare a plajelor din vecinătatea rafinăriei.

Prin aceste proiecte, Rompetrol demonstrează un angajament consistent faţă de comunităţile pe care compania le deserveşte, investind anual peste 750.000 USD doar în Constanţa, consolidându-şi astfel rolul de cetăţean corporativ responsabil şi lider în sectorul energetic.