Postat la 08.03.2024, 14:50 Comunicate de presă

Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a început revizia generală a rafinăriei Petromidia, programată pentru perioada 8 martie – 26 aprilie, un amplu proiect care vizează mentenanţa, recertificarea şi modernizarea unităţilor de producţie din cea mai mare rafinărie din România.

În prima etapă a reviziei, toate instalaţiile îşi vor sista procesele operaţionale, produsul petrolier va fi eliminat din toate unităţile de producţie, urmând ca lucrările propriu-zise să dureze aproximativ 40 de zile. La finalul acestora, instalaţiile vor fi reintroduse, etapizat, în fluxul de producţie al rafinăriei, iar specialiştii estimează că Petromidia va putea reveni la capacitate optimă în luna mai.

Lucrările vor fi coordonate de Rominserv (contractorul general al KMG International) şi vor fi executate cu sprijinul a peste 30 de companii subcontractate din România şi din alte ţări europene, cu expertiză vastă în proiecte de o asemenea anvergură.

În cadrul programului de revizie vor fi implementate şi proiecte care vizează înlocuirea reactoarelor din instalaţia de Hidrofinare Motorină, modernizarea şi schimbarea unor componente şi subansamble din Fabrica de Hidrogen, respectiv instalaţia de Cocsare Întârziată.

Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a lucrărilor, reprezentanţii tuturor companiilor implicate în proiect au luat măsuri suplimentare de protecţia muncii şi instruirea angajaţilor care îşi vor desfăşura activitatea pe platforma Petromidia, în acord cu politicile de siguranţă şi securitate ale Grupului KMG International.

Revizia generală a rafinăriei Petromidia reprezintă o măsură obligatorie şi necesară implementată de Rompetrol Rafinare, cu o ciclicitate de 4 ani, menită să asigure un grad ridicat de siguranţă, atât instalaţiilor tehnologice, cât şi angajaţilor de pe platformă.

De asemenea, prin lucrările care vor fi efectuate, poate fi creat un cadru favorabil pentru viitoare investiţii în capacităţile de producţie, în cazul în care o potenţială dezvoltare a activelor operaţionale se va dovedi viabilă.

În timpul reviziei, rafinăria Vega Ploieşti îşi va reduce parţial activitatea, pentru o serie de lucrări de mentenanţă, dar şi pe fondul reducerii materiilor prime şi semifabricatelor furnizate de rafinăria Petromidia Năvodari.

În toată această perioadă, din stocuri proprii şi cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), compania va asigura necesarul de carburanţi de pe piaţa internă şi îşi va onora livrările de produse petroliere, conform contractelor comerciale aflate în vigoare.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Minsterul Energiei (44,7%).