Postat la 17.07.2024, 09:00 Comunicate de presă

Sistem modern implementat în Instalaţia de Cocsare Întârziată

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International (Rompetrol), a finalizat recent modernizarea Instalaţiei de Cocsare Întârziată (Cx) a rafinăriei Petromidia, prin implementarea unui nou sistem de foraj/tăiere a produsului petrolier, dar şi automatizarea fluxului de producţie. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la circa 13 milioane de dolari.


„Prin aceste lucrări, reuşim să aducem Instalaţia de Cocsare Întârziată într-o nouă etapă tehnologică, în care marcăm un progres important la capitolele eficienţă, fiabilitate şi siguranţă operaţională. Astfel de proiecte arată că revizia nu înseamnă doar mentenanţă şi recertificări, ci şi faptul că Rompetrol Rafinare a prevăzut o importantă componentă de dezvoltare, prin investiţiile realizate”, a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Proiectul, implementat în timpul reviziei generale, a presupus înlocuirea sistemului cu unul de ultimă generaţie, complet automatizat, furnizat de o companie germană cu experienţă şi expertiză în astfel de echipamente.

Noul sistem reprezintă un avantaj tehnologic, fiind posibilă reducerea ciclului de tăiere cu aproximativ 30 de minute, reducerea consumului de energie electrică, iar toate manevrele pot fi executate semi-automat şi automat, de la distanţă. În plus, investiţia contribuie la scăderea impactului asupra mediului, dar şi la creşterea gradului de protecţie şi siguranţă a angajaţilor, cu beneficii inclusiv în exploatarea unităţii.

Toate echipamentele aferente noului sistem (echipamentele sistemului de manevră şi structurile metalice de susţinere şi ghidare) sunt amplasate la înălţimi cuprinse între 45 şi 88 de metri. Având în vedere înălţimile considerabile, implementarea proiectului a reprezentat o provocare din punct de vedere mecanic şi al execuţiei, în fiecare etapă fiind respectate cu stricteţe normele de siguranţă.

Lucrările au fost coordonate de specialiştii Rominserv, contractorul general al Grupului KMG International (Rompetrol) şi au fost executate de şapte companii cu expertiză în domeniu, care au repartizat 140 de oameni pentru proiect.

Instalaţia de Cocsare Întârziată contribuie la valorificarea superioară a ţiţeiului şi obţinerea de produse semifabricate cu valoare adăugată, o parte dintre acestea fiind preluate şi prelucrate în alte instalaţii din rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

Cocsul petrolier este un produs final solid, bogat în carbon şi cu un nivel scăzut de sulf, obţinut în Instalaţia de Cocsare Întârziată. Este folosit pentru încălzire de populaţia generală, societăţi comerciale şi instituţii publice. Având o putere calorică mare – aproximativ 8.200 kcal/kg, de peste două ori mai mare comparativ cu cea medie a lemnelor de foc, este recomandată folosirea în instalaţii speciale, în combinaţie cu alte lemne de foc.

În funcţionare de aproape 40 de ani, instalaţia a trecut, în 2013, printr-un amplu proiect de modernizare, cu costuri de peste 50 de milioane de dolari, care a dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, dar şi o diminuare a consumului energetic.

Cele mai recente lucrări de modernizare au avut loc în 2020, atunci când a fost instalat un sistem nou de recuperare a motorinei uşoare la coloana de fracţionare.

În cadrul reviziei generale din acest an, Rompetrol Rafinare a implementat şi alte proiecte importante, precum schimbarea reactoarelor din Instalaţia de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV) sau înlocuirea echipamentelor principale din Instalaţia de Hidrogen. Cele două, cumulat, au presupus un efort investiţional de peste 25 de milioane de dolari.

În acest an, rafinăria Petromidia marchează 45 de ani de funcţionare, perioadă în care a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime, unitatea din Năvodari fiind un pilon de stabilitate pentru sectorul energetic naţional.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

 

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

KMG International