Postat la 22.05.2019, 11:11 Interviuri

Laurenţia Ţiclete: Un viitor petrolist trebuie să fie deschis către nou

„Petromidia este locul pe care îl numesc acasă. Aici mi-am petrecut o parte din viaţă“

Laurenţia Ţiclete, specialist Resurse Umane, a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa, în care a vorbit despre activitatea sa în companie, despre proiectele de internship pe care le coordonează, dar şi despre calităţile pe care trebuie să le aibă un petrolist.


I: Povestiţi-ne despre activitatea dvs. la Petromidia! Când aţi început să lucraţi în acest sector şi ce v-a determinat să faceţi tocmai această alegere?


LT: Era prin septembrie 1978, o zi de toamnă, în care soarele mângâia timid pământul şi vântul adia uşor. Atunci mi-am luat rămas-bun de la ultima mea vacanţă şi cu convingerea că toamna este un anotimp plin de culoare, farmec şi schimbare, am pornit dis-de-dimineaţă cu dispoziţia de repartizare “la purtător”, cu optimism şi entuziasm în suflet către locul de munca, respectiv Platforma Petrochimică Midia. Mi-am păstrat acest obicei de a pleca dis-de-dimineaţă către acelaşi loc vreme de aproximativ 41 de ani.


I: Care a fost evoluţia dvs. în companie? Mă refer aici la funcţiile pe care le-aţi deţinut de-a lungul anilor.


LT: Am început pornind cu prima treaptă, respectiv operator chimist practicant în secţia Amestec finisare şi expediţie produse petroliere, am absolvit Facultatea de Prelucrarea petrolului şi petrochimie, mi-am continuat activitatea în cadrul laboratorului de determinări toxicologice ca responsabil de încercări, apoi în anul 1984 am schimbat traiectoria profesională şi am început o nouă activitate în cadrul Departamentului de Resurse Umane, Compartiment Training. În acest compartiment am avut responsabilitatea organizării şi coordonării instruirii practice în producţie a elevilor şi studenţilor, precum şi activitatea de policalificare a angajaţilor rafinăriei.


I: Ce înseamnă pentru dvs. Petromidia? Dacă aţi fi acum tânăr absolvent de facultate, aţi alege aceeaşi carieră?


LT: În anul 2007 am fost promovată manager de resurse umane pentru Rompetrol Quality Control SRL - entitate a Grupului KMG International, în prezent m-am întors la Rompetrol Rafinare SA. Petromidia este locul pe care îl numesc acasă! Da, pentru că aici mi-am petrecut o parte din viaţă, cu suişuri şi coborâşuri, alături de oameni cărora le mulţumesc pentru priceperea şi abnegaţia lor. Dacă astăzi aş fi proaspăt absolventă, aş lua de la capăt această poveste cu provocările şi lecţiile de viaţă care m-au format şi maturizat.


I: În prezent, dumneavoastră vă ocupaţi de programele de internship. De când a început acest program şi în ce constă?


LT: În prezent, fac parte din echipa de HR care organizează şi coordonează programele de internship. Acest program a început încă din 2001, a devenit tradiţie şi cu mândrie spun că am fost primii în România care au dezvoltat acest program modern de selecţie şi recrutare a forţei de muncă.


I: Câţi tineri au fost incluşi în programele de internship? Cât de bine înţeleg aceşti tineri diferenţa dintre teorie şi practică?


LT: În decursul acestor ani, am avut peste 1.000 de participanţi în acest proiect. Programul oferă oportunitatea participanţilor de a dobândi cunoştinţe despre industria din care facem parte, punerea în practică a cunoştinţelor teoretice dobândite în timpul şcolii, îmbunătăţirea cunoştinţelor tehnice prin implicare în activităţi specifice departamentelor în care sunt repartizaţi, precum şi interacţiunea directă cu profesioniştii din domeniu, toate aceste lucruri ajutând participantul să-şi crească potenţialul de angajare.

I: La ce te ajută un program de internship? Şi de ce le recomandaţi tinerilor aşa ceva?


LT: Acest program trebuie văzut de ambele părţi ca o mare oportunitate. Participanţilor le oferă posibilitatea de dezvoltare de abilităţi şi cunoştinţe, iar organizatorilor - crearea unui pool de talente.


I: Ce calităţi trebuie să aibă un viitor petrolist?


LT: Un viitor petrolist trebuie să fie deschis către nou, implicat energic şi să aibă multă încredere în sine.


I: Un mesaj pentru Petromidia la 40 de ani!

LT: Le sunt recunoscătoare tuturor colegilor mei de la care am învăţat câte ceva, le doresc sănătate şi împlinire, multă inspiraţie, pentru a scrie mai departe povestea Petromidia!

 

Sursă: Ziua de Constanţa