Postat la 01.10.2019, 12:30 Interviuri

Rafinorii din familia Cioară, trei generaţii în slujba Rafinăriei

Supermodernizată cum e acum, Rafinăria Petromidia e departe de acea adunătură de instalaţii de la începuturile ei, din anii 80, povesteşte Tudorel Cioară. Controlul e computerizat şi centralizat, măsurile de siguranţă sunt excelente.


Aici au lucrat doi fraţi, trei cumnate, doi copii şi-o noră. Unul singur a ieşit recent la pensie, restul de şapte sunt şi acum „la datorie”. Viaţa lor, de la începutul anilor 80 încoace, s-a desfăşurat, în mare parte, în jurul instalaţiilor din Petromidia. Pentru că lucrează în schimburi şi-n locuri diferite, e greu să-i prinzi pe toţi la un loc. Dar patru dintre ei au stat de vorbă cu DC News. Iată povestea lor:

La o conferinţă de presă, cu ceva timp în urmă, un oficial al Rafinăriei spunea că a fi rafinor la Petromidia e o tradiţie de familie. Că sunt familii care muncesc aici şi de trei generaţii. Evident, mi-am dorit să fac cunoştinţă cu una dintre „familiile Petromidia". Una cu câţi mai mulţi membri, dacă se poate. Numai că, aşa cum spuneam, mă aşteptam să am de-a face cu bunicul, tatăl şi fiul, eventual. Din secunda în care s-a deschis uşa centrului de presă, unde urma să aibă loc interviul, am înţeles că discuţia va fi cu totul alta.
 

Familia Cioară şi povestea ei

 

Pe uşă a intrat ferm trei femei, una după alta, şi-n spatele lor, cu aer protector, un bărbat cu un cap mai înalt. Femeile, cochet aranjate în haine comode, de stradă, au venit glonţ spre mine. „Sunt Mariana Cioară, operator DCS", mi-a spus scurt prima, întinzându-mi mâna. După care, fără urmă de emoţie sau ezitare, s-a aşezat promt la masă, pe un scaun strategic pus, de unde mă putea „supraveghea". I-au urmat, la fel de volubila şi atletica Olimpia Cioară, production field operator. Mi-a strâns puternic mâna şi mi-a făcut semn discret cu capul să mă uit peste umărul ei: „Ea e fiica mea, Adriana, counter balance operator, cea mai tânără din familia noastră de aici, de la Petromidia". Vorbea, evident, de cea de-a treia femeie din grup şi cea mai tânără, care-mi zâmbea blând, privind spre mama şi mătuşa ei. Bărbatul, Tudorel Cioară, s-a prezentat scurt: „eu sunt tatăl Adrianei, soţul Olimpiei şi cumnatul Marianei. Acum sunt pensionar, dar am fost maistru la Instalaţia de Cocsare, angajat din primii ani de funcţionare a Petromidiei".

Citeşte interviul complet: https://bit.ly/2mBU8Cw