Postat la 29.07.2019, 11:00 Comunicate de presă

Investiţie importantă la rafinăria Vega Ploieşti

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, va moderniza în perioada următoare centrala termică a rafinăriei Vega din Ploieşti, pentru creşterea eficienţei energetice, dar şi pentru continua reducere a impactului activităţilor sale asupra mediului inconjurător.


Efortul investiţional pentru acest proiect se ridică la peste 1,9 milioane USD şi cuprinde, printre altele, montarea unui cazan de abur nou, produs în linie cu cele mai înalte standarde, achiziţionat la finele anului trecut.

„Implementarea de proiecte noi în cadrul rafinăriei Vega este una dintre priorităţiile Rompetrol Rafinare. În ultimii ani, unitatea din Ploieşti a înregistrat o creştere operaţională importantă, care ne motivează să mergem mai departe şi să ducem rafinăria, în continuare, pe un drum ascendent. Instalarea cazanului de abur ne va ajuta să eficientizăm procesele de producţie, dar, foarte important, să avem un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător. Ţelul nostru pentru următorii ani este să creştem eficienţa energetică din Vega Ploieşti până aproape de randamentul maxim”, declară Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Cazanul de abur, de tip ignitubular cu două tuburi de focar speciale, este prevăzut cu trei drumuri de gaze de ardere, dimensiunea optimă a focarului asigurând o ardere completă şi, implicit, un volum redus de aer. Procesul de ardere a gazului natural se va realiza prin gradarea combustibilului şi recircularea internă a gazelor de ardere, rezultând un nivel scăzut de oxizi de azot (NOx).

Cu o greutate de circa 60 de tone, lungime de 8,9 de metri, lăţime de 4,3 metri şi o înălţime de 4,4 metri, noul cazan poate să producă un debit nominal de 40 t/h abur, la presiunea nominală de 15 bar şi temperatura nominală de 280 grade Celsius. Piesa ajunsă la rafinăria Vega este proiectată, produsă şi testată în conformitate cu standardul internaţional în domeniu PED 201/68/UE.

Obiectivele acestui proiect vizează, în principal, îmbunătăţirea eficienţei energetice a rafinăriei prin creşterea randamentului de la 91%, în prezent, la circa 96% şi reducerea emisiilor rezultate în urmă procesului de producţie abur, în acord cu prevederile autorizaţiei integrate de mediu şi a legislaţiei în vigoare.

Pentru acest an, rafinăria Vega şi-a propus un buget investiţional de 8,8 milioane USD, din care 4,2 milioane vor fi alocate proiectelor de optimizare şi automatizare a fluxurilor de aprovizionare a materiilor prime, stocarea şi producţie a produselor petroliere.

Totodată, un buget total de aproximativ 10 milioane USD va fi alocat pentru proiecte de conformare la legislaţie, cu un impact direct în reducerea amprentei rafinăriei asupra vecinătăţilor şi mediul înconjurător. Printre acestea, se numără montarea de capace/membrane flotante la un număr de 4 rezervoare (o soluţie care nu permite formarea de vapori deasupra produsului petrolier), sisteme de recuperare vapori la punctele de încărcare auto şi feroviar, achiziţia de incinerator la instalaţia de bitum, dar şi înlocuirea cuptorului de la instalaţia de Distilare în Vid.

Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător intern de bitum şi hexan, funcţionează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari, care îi asigură materiile prime / semifabricate necesare obţinerii de produse şi soluţii speciale.

Anul trecut, rafinăria Vega a obţinut opt recorduri operaţionale, printre care materia primă procesată (406.000 tone), producţie de bitum (peste 100.000 tone) sau producţie de hexan (84.500 tone).

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

KMG International