Postat la 22.11.2019, 16:15 Comunicate de presă

Rompetrol Rafinare, rezultate în creştere pe segmentul carburanţilor de aviaţie

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a continuat să îşi majoreze constant producţia de Jet A1 - combustibilul destinat aviaţiei civile şi militare.

În ultimii 12 ani, volumele realizate şi livrate în Romania şi în regiune s-au triplat, de la 95 mii tone în 2007, la 317 mii tone, anul trecut.

„Eficientizarea şi optimizarea producţiei generate de instalaţiile fiabilizate, alături de priceperea specialiştilor nostri, ne-au asigurat o creştere semnificativă, de la an la an. Trendul a fost susţinut de investiţiile şi impactul programelor care au vizat modernizarea şi creşterea capacităţii anuale a rafinăriei Petromidia. Capabilitatea şi flexibilitatea acesteia ne oferă perspective de creştere, de circa 60 de mii de tone pe termen mediu, în funcţie de implementarea unor proiecte menite să eficientizeze procesele operaţionale”, a declarat Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Pentru 2019, compania şi-a propus iniţial o creştere cu peste 20% a volumelor, dar pe fondul rezultatelor obţinute în primele nouă luni ale anului, va atinge depăşi nivelul de 390 mii tone. Cantitatea preconizată pentru 2019 ar putea alimenta un zbor fără oprire de peste 6.300 de zile (peste 17 ani) al unui avion Boeing 737, cel mai răspândit aparat de zbor din lume, care înregistrează un consum mediu de aproximativ 75.000 l/zi.

În perioada ianuarie – septembrie, rafinăria Petromidia a produs 312 mii de tone de carburant, aproape de nivelul atins pe întreg anul 2018.

Volumul de Jet A1 obţinut anul trecut a reprezentat un record istoric, unul dintre cele 11 atinse de rafinărie în 2018, iar maximizarea producţiei de carburant Jet este susţinută de cererea crescută de pe piaţa locală, dar şi de flexibilitatea rafinăriei, care poate mări volumele de Jet A1 în orice moment.

După implementarea pachetului investiţional de 450 de milioane de dolari în perioada 2008-2012, volumele au crescut constant, iar în 2015 a fost depăşită pentru prima dată borna de 200 kt (220 kt). Treptat, prin optimizări şi reţete adaptate nevoilor pieţei, producţia de jet s-a inscris pe un trend ascendent (în 2018, triplu faţă de nivelul din 2007), în condiţiile în care creşterea debitului pe întreaga rafinărie a fost de 57% în ultimii 10 ani.

Din cantităţile totale, peste 80% sunt livrate către operatorii şi furnizorii de jet A1 pentru aeroporturile din România, iar restul la export către ţări precum Moldova, Georgia, Bulgaria şi Azerbaijan. Astfel, carburantul produs la Petromidia este livrat, preponderent, în regiunea Mării Negre, unde Rompetrol Rafinare se bucură de un grad ridicat de încredere.

Producătoare de carburant special de aviaţie din 1984, Petromidia este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Recent, rafinăria din Năvodari a atins un grad de compexitate de 11.4, potrivit unui studiu realizat de cea mai important agenţie de rating din domeniu şi se situează pe locurile fruntaşe în Europa în ceea ce priveşte rata de utilizare (90%), disponibilitatea mecanică (97%) şi randamentul de produse albe obţinute (85,3%).

Pe lângă segmentul carburanţilor de aviaţie, Petromidia produce carburanţi auto de calitate superioară, după standardele Euro5, încă din 2006, cu trei ani înainte de intrarea în vigoare a normelor impuse de Uniunea Europeană. Rompetrol Rafinare investeşte constant în modernizarea şi optimizarea instalaţiilor sale, iar din 2007 (anul preluării Rompetrol de către KazMunayGas – compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan) şi până în prezent, investiţiile totale s-au ridicat în jurul sumei de un miliard de dolari.

Alături de segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare operează singura divizie de Petrochimie din România, capabilă să producă polimeri necesari pentru mai mult de jumătate din consumul intern de produse petrochimice. Totodată, compania deţine şi rafinăria Vega Ploieşti, cea mai veche unitate de procesare a produselor petroliere din România şi unicul producător naţional de bitum şi hexan.