Postat la 24.02.2020, 11:00 Comunicate de presă

Sistem de recuperare GPL de ultimă generaţie

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a implementat cu succes un sistem modern de recuperare a gazului petrolier lichefiat, la nivelul rafinăriei Petromidia.

Cu un efort investiţional de 4,6 milioane de dolari, proiectul asigură o îmbunătăţire a fluxului de producţie şi o reducere substanţială a emisiilor de dioxid de sulf.

Este un proiect unic la nivelul României şi se înscrie în strategia Grupului de continuă modernizare a proceselor operaţionale la nivelul unităţilor de producţie – rafinăriile Petromidia Navodari şi Vega Ploieşti. Implementarea de soluţii moderne susţine direct şi indirect direcţiile strategice pentru creşterea gradului de protejare a mediului înconjurător şi continua reducere a impactului asupra comunităţilor locale”, declară Felix Crudu Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare.

Instalaţia de recuperare gaz petrolier lichefiat (GPL) este proiectată pentru îndepărtarea compuşilor organici cu sulf şi a hidrocarburilor din gazele de cocsare, înainte ca acestea să fie trimise la instalaţiile de desulfurare şi, ulterior, în sistemul de gaze combustibile al rafinăriei.

Cu o capacitate de procesare a unui debit de maxim 16.000 Nm3/h, noua instalatie asigură o îmbunătăţire a fluxului de producţie prin recuperarea şi arderea gazelor, dar şi reducerea semnificativă a sulfului din gazele evacuate la coşurile rafinăriei – cu mult sub limita impusă de normele europene de mediu.

Proiectată de IPIP Ploieşti şi construită la Săvineşti - judeţul Neamţ, coloana are o înălţime de 32,8 metri, o greutate de peste 30 de tone. De montarea şi integrarea în parametrii s-au ocupat specialiştii Rominserv, furnizorul de soluţii tehnologice al grupului KMG International.

Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României, plătind anual peste 1.5 miliarde de dolari. Compania operează rafinăriile Petromidia (cea mai mare şi una dintre cele mai importante unităţii de la Marea Neagră), Vega (cea mai logevivă rafinărie din România, singura din ţară capabilă să producă bitum şi hexan), dar şi singura Divizie de Petrochimie (unicul producător intern de polipropilenă şi polietilenă).

Reducerea dioxidului de sulf reprezintă un obiectiv al Grupului KMG International, în linie cu prevederile autorizaţiei integrate de mediu. Acest demers este în strânsă legătură cu strategia de dezvoltare şi creştere a producţiei, prin prelucrarea ţiţeiului, dar şi cu angajamentul luat pentru demonstrarea performanţelor durabile privind protecţia mediului, prin reducerea impactului activităţilor asupra mediului înconjurător.

Deţinut de compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas din Kazahstan, KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, extracţie şi servicii industriale pe 12 pieţe importante. Grupul opera la finalul anului 2019 un număr de 964 de puncte de comercializare a produselor petroliere (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

 

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

KMG International