Postat la 01.10.2019, 13:10 Interviuri

Dorina Diaconu şi Elena Nistor, transferul de cunoştinţe sau puterea mentoratului

Nimic din experienţa rafinorilor nu se pierde, totul se transmite mai departe, din generaţie în generaţie. Dorina Diaconu şi Elena Nistor sunt exemplul aproape perfect a ceea ce înseamnă transfer de cunoştinţe.


Cei 40 de ani care s-au scurs de la pornirea primei instalaţii în Rafinăria Petromidia, înseamnă mai mult decât o activitate economică şi industrială de succes. Presupune şi o tradiţie care este ridicată astăzi la grad de artă - transferul de cunoştinţe între angajaţi sau, dacă vă place mai mult, englezescul knowledge transfer – care aici se traduce prin faptul că nimic din experienţa rafinorilor nu se pierde, ci se dă totul mai departe, din generaţie în generaţie. Dorina Diaconu şi Elena Nistor sunt, poate, exemplul cel mai aproape de perfect a ceea ce înseamnă, în fapt, acest transfer. Iată povestea lor:

Dacă ar fi să ne gândim logic, tradiţia aceasta, de a învăţa o – să-i zicem – meserie, de la un mentor, se pierde, în timp, în istoria omenirii. Să ne aducem aminte, dacă vreţi, doar două exemple celebre din antichitate: că Platon şi Xenofon i-au fost discipoli lui Socrate sau că Hipocrate a învăţat medicina de la tatăl său Heraclides şi de la Asklepion din Kos, iar la rândul său a avut numeroşi discipoli străluciţi, printre care pe fiii săi Thessalus şi Draco, dar şi pe ginerele său Polybus.
 

Tradiţia transformată în artă

 

De ce se transmit astfel cunoştinţele chiar şi în ziua de azi? Pentru că, în ciuda tuturor facilităţilor moderne, nu e şi nu poate fi totul scris în cărţi, cele cu pagini de hârtie sau cele virtuale, care sunt din ce în ce mai multe. Pentru că nu e suficient să înveţi din manuale cu coperţi groase sau să desluşeşti programe şi scheme pe calculator, ca să ştii cum funcţionează lucrurile în practică sau să poţi anticipa ori realiza anumite obiective în munca ta.

Poate exemplul cel mai aproape de perfect în ceea ce priveşte eficienţa unui astfel de model educaţional îl găsim astăzi în Rafinăria Petromidia. Aici, transferul de cunoştinţe nu e doar ceva întâmplător sau o tradiţie păstrată din inerţie, ci e transformat într-un program serios şi funcţional, ridicat la grad de artă. Primul şi cel mai important rezultat al său este simplul fapt că rafinăria funcţionează fără cusur, ba chiar din ce în ce mai performant şi doborând an de an recorduri nicicând anticipate. Aşa s-a întâmplat de mai multe ori în ultima decadă. Pentru că poate puţini s-ar fi gândit, acum 40 de ani, că Petromidia va fi cea mai mare rafinărie din România şi printre cele mai performante din Europa.
 

Ideile preconcepute şi realitatea din rafinărie

 

Şi, întrucât atunci când vorbim de rafinori ne gândim automat la bărbaţi, astăzi intenţionăm să doborâm această idee preconcepută, demonstrând în acelaşi timp şi eficienţa transferului de cunoştinţe. Exemplul pe care l-am ales este un cuplu de mentor-discipol feminin, format din Dorina Diaconu – şef secţie Termo-Hidro, Departamentul Utilităţi şi Elena „Rozi" Nistor – dispecer Producţie şi Utilităţi, care va prelua funcţia primei, atunci când aceasta se va retrage.

Citeşte interviul complet: https://bit.ly/2muJEEO