Impactul economic

Rompetrol Rafinare este al treilea cel mai mare contribuabil al României, plătind peste 1,65 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent.

Valoarea cuprinde toate taxele datorate şi plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, inclusiv taxa de solidaritate pe 2022, în valoare de 126 de milioane de dolari, plătită în iunie 2023, dar şi accize, TVA, contribuţii salariale şi alte impozite.

Astfel, nivelul total al sumelor plătite de companie către bugetul de stat se ridică la circa 7,6 miliarde USD, pentru perioada 2019-2023.

Prin dezvoltarea continuă a activităților celor două rafinării, Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere și al treilea cel mai mare exportator al României.

Compania s-a aflat multi ani în topul exportatorilor locali, contribuind la balanța de import-export a României, prin importul de țiței și exportul de produse rafinate de valoare ridicată care reprezintă mai mult de 4% din valoarea exporturilor industriei prelucrătoare din România.

Rafinăria Petromidia este în prezent cea mai mare unitate locală de profil, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone/an și una dintre cele mai moderne rafinării din Europa de Sud-Est. În cadrul platformei Petromidia, operează singura divizie de petrochimie din România care asigură materie primă pentru multe din sectoarele economice locale.

În 2008, a fost dat în folosință terminalul maritim offshore al rafinăriei Petromidia, aflat la 8,6 km în largul Mării Negre. Acesta asigură aprovizionarea cu țiței având o capacitate tehnică de transfer de 24 de milioane tone.

Rafinăria Vega este cea mai longevivă rafinărie locală, cu peste 115 ani de activitate. Aceasta a evoluat de la o rafinărie clasică (rafinare țiței) la un furnizor de produse de nișă, solvenți și produse speciale utilizate în diverse industrii. Este singurul producător de bitum modificat cu polimeri și de n-hexan din România si un important exportator de solvent în regiunea Mării Negre.

Divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare este singura producătoare de polimeri din România.

Aceasta asigură peste jumatate din consumul intern al României de produse petrochimice. Factorii care au contribuit masiv la dezvoltarea petrochimiei au fost o bună integrare cu rafinăria Petromida, care asigură toată cantitatea de polipropilenă, investițiile în modernizarea instalațiilor și mai ales diversificarea sorturilor care să acopere cele mai noi aplicaţii.

Compania este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).