Prezentarea generală a proiectului
Rompetrol derulează unul dintre cele mai ample proiecte de mediu din România, având ca obiectiv ecologizarea batalelor istorice din cadrul Rafinăriei Vega. Acest proiect complex vizează eliminarea a peste 300.000 de tone de deșeuri depozitate de-a lungul deceniilor.
O problemă istorică, o soluție modernă
Este important de subliniat că aceste batale sunt rezultatul depozitării neconforme a deșeurilor realizate înainte de privatizarea rafinăriei, în 1999. De-a lungul deceniilor, aceste depozitări s-au realizat în absența unor solutii tehnice reglementate si a unui context legislativ clar privind implementarea acestor solutii.
Cu sprijinul locuitorilor din zonă și al autorităților, ne-am propus să finalizam acest demers ambițios, în urma căruia zona poluată istoric va fi ecologizată și înverzită, fiind determinati să încheiem cu succes povestea batalelor istorice.
Îi asiguram pe toți locuitorii din proximitatea rafinăriei că personalul contractual, sub supravegherea colegilor noștri, depun toate eforturile pentru diminuarea impactului asupra comunității.
Scurt Istoric
În decursul a aproape un secol (1905-1999), în batalele rafinăriei Vega Ploiești au fost depozitate gudroane acide și reziduuri petroliere, majoritatea provenind din desfasurarea activitatii rafinariei Vega in perioada anterioară privatizării. De exemplu, în anii 1980, Vega era singurul producător și furnizor de catalizatori pentru industria internă de rafinare, deservind alte 10 rafinării din țară.
Reziduurile petroliere acumulate prezintă proprietăți fizico-chimice variate, precum diferențe de aciditate sau densitate, determinate de procesele de rafinare utilizate de-a lungul celor 160 de ani de industrie locală.
Un volum de deșeuri mult peste estimările inițiale
Odată cu privatizarea din 1999, Rafinăria Vega a devenit parte a Grupului Rompetrol, asumându-și responsabilitatea ecologizării unei cantități estimate la 62.000 de tone de deșeuri. În realitate, volumul total din batale s-a dovedit a fi de peste cinci ori mai mare.
Contact
Pentru o bună colaborare și transparență, vă rugăm să adresați neclaritățile sau să solicitați informații suplimentare la următoarele date de contact: email – [email protected] și să urmăriți pagina dedicată proiectului.