Prezentarea generală a proiectului
Proiectul de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega este un proiect complex și unul din cele mai ample proiecte de mediu realizate în România.
Termenul de finalizare a lucrărilor de neutralizare şi eliminare definitivă a conținutului batalelor este prognozat pentru 2022, fiind necesare investiții de zeci de milioane USD.
Realizarea proiectului de reabilitare a batalelor presupune nu doar alocarea unor resurse financiare extraordinare, ci și selectarea atentă și responsabilă a tehnologiilor disponibile, luarea celor mai riguroase măsuri de siguranță, precum și conlucrarea permanentă cu autoritățile de mediu competente.
Cu sprijinul locuitorilor din zonă și al autorităților, ne-am propus să finalizam acest demers ambițios, în urma căruia zona poluată istoric va fi ecologizată și înverzită, fiind determinati să încheiem cu succes povestea batalelor istorice. Asiguram toți locuitorii că specialiștii nostri și personalul contractual depun toate eforturile pentru diminuarea impactului asupra comunității.
Scurt Istoric
În aceste batale, au fost depozitate gudroane acide și reziduuri petroliere colectate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999). De exemplu, în anii 1980, Vega era singurul producător și furnizor de catalizatori pentru industria internă de rafinare, respectiv pentru alte 10 rafinării în funcțiune la acea vreme.
Reziduurile petroliere au proprietăți și caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului folosite in istoria industriei locale de 160 de ani, precum și de produsele rafinate obținute.
Din anul 1999, rafinăria Vega a devenit parte a Grupului Rompetrol, care s-a angajat, prin privatizarea acesteia, să preia în vederea ecologizării o cantitate de deșeuri estimată, la acea vreme, la circa 62.000 de tone. În realitate, volumul total de deșeuri existent în batale este de cel puțin patru ori mai mare.
Respectându-și angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, în perioada 2002-2011, o cantitate totală de aproximativ 80.000 de tone deșeuri din batalele de gudroane acide și reziduuri petroliere, cu mult peste nivelul menționat la privatizare. Costurile aferente acestor operațiuni s-au ridicat la circa 17,4 milioane USD.
Prin demararea unei noi etape a operațiunilor, confirmăm angajamentul ferm asumat și determinarea de a duce la bun sfârșit acest proiect de anvergură dedicat protejării mediului înconjurător.
Contact
Pentru o bună colaborare și transparență, vă rugăm să adresați neclaritățile sau să solicitați informații suplimentare la următoarele date de contact: telefon – 0744.686.839 sau email – [email protected] și să urmăriți pagina dedicată proiectului.