Plan de acțiune
Investiții semnificative pentru protecția mediului
În perioada 2002-2011, Rompetrol a eliminat aproximativ 80.000 de tone de deșeuri, cu mult peste nivelul menționat la privatizare, cu o investiție totală de 17,4 milioane USD.
Angajamentul nostru pentru protecția mediului a fost demonstrat prin proiecte de ecologizare constante, inclusiv:
- Finalizarea ecologizării batalelor 18 si 17 în 2022, unele dintre cele mai mari de pe teritoriul rafinăriei Vega. Lucrările au constat în:
- Eliminarea apei acumulate în batale
- Excavarea și tratarea gudroanelor acide și stabilizarea deșeurilor petroliere
- Consolidarea și conversia batalelor spații de depozitare sigure pentru deșeurile stabilizate solidificate, prin instalarea de geomembrane cu sisteme de monitorizare online a integrității
- Umplerea batalului 18 cu deseurile stabilizate si tratate.
- În 2024, compania a finalizat licitația pentru lucrări de ecologizare a batalelor 19 și 20, fiind semnat contractul de servicii cu asocierea dintre ARTERA BLUE SRL și SALUBRIS WASTE MANAGEMENT SRL.
- Totodată, a fost elaborată documentația pentru obținerea aprobării autorităților, în vederea implementarii unei soluții de închidere simplificată, in conformitate cu reglementarile OG 2/2022.
Prin demararea unor noi etape a operațiunilor, confirmăm angajamentul ferm asumat și determinarea de a duce la bun sfârșit acest proiect de anvergură dedicat protejării mediului înconjurător.
Plan de acțiune 2025 – Continuarea ecologizării batalelor istorice
În 2025, Rompetrol Rafinare își continuă obiectivele de protecție a mediului, alocând aproximativ 20 de milioane USD pentru programul de remediere și ecologizare a batalelor istorice din cadrul Rafinăriei Vega Ploiești.
Principalele acțiuni planificate pentru acest an:
- Începerea lucrărilor de excavare și tratare a deșeurilor din batalele 19 și 20, avansând procesul de ecologizare.
- Reglementarea solutiei alternative, de închidere simplificată, care include:
- Completarea fondului de închidere cu suma de aproximativ 14,2 mil RON, constituit la dispozitia Administrației Fondului pentru Mediu, pe baza proiectului tehnic actualizat elaborat pentru închiderea simplificată a depozitului de deșeuri.
Monitorizarea calității aerului
Pentru a proteja comunitatea locală și a asigura transparență, Rafinăria Vega a implementat o rețea automată de monitorizare a calității aerului pe o rază de aproximativ 2 kilometri. Aceasta permite:
- Supravegherea în timp real a impactului activităților de producție asupra mediului
- Integrarea datelor în sistemul de management și supraveghere a proceselor de producție
- Adoptarea rapidă a măsurilor necesare pentru menținerea indicatorilor de mediu în limitele reglementate de legislația în vigoare, chiar și in conditiile în care sursele de poluare sunt externe (trafic, alți agenți economici sau activități de producție din zonă).
Prin aceste acțiuni, Rompetrol Rafinare demonstrează angajamentul si determinarea de a reducere impactul industrial asupra comunității.
Soluții și Tehnologii Inovatoare
Rompetrol Rafinare a investit timp și resurse semnificative în selecția celor mai performante companii specializate și tehnologii sigure pentru neutralizarea si tratarea gudroanelor acide acumulate în decursul anilor. Aceste gudroane au rezultat din procesele tehnologice de producție a carburanților și rafinare a țițeiului, iar eliminarea lor se realizează printr-o strategie sustenabilă, axată pe siguranță și protecția mediului.

Soluția tehnologică adoptată
- Stabilizarea și depozitarea sigură on-site – Gudroanele sunt tratate și transformate într-un deșeu solid, eliminând orice risc pentru sănătate și mediu.
Un criteriu esențial în alegerea acestei soluții a fost sustenabilitatea acesteia, Rompetrol Rafinare angajându-se să asigure monitorizarea zonei și a surselor de apă pe o perioadă de 30 de ani de la încheierea lucrărilor.
Materiale Utilizate – Siguranță și Conformitate
- Soluții certificate internațional pentru stabilizarea si tratarea gudroanelor de tipul celor existente în batalurile Vega
- Lianți profesionali de ultimă generație, care îndeplinesc toate normele naționale și internaționale
- Materiale ce respectă standardele naționale și internaționale și nu generează un impact asupra sănătății populației și a mediului înconjurător
Protejarea mediului şi a comunităţii
Pentru protejarea celor care locuiesc în imediata vecinătate a rafinăriei, precum și pentru reducerea impactului generat de aceste lucrări, rafinăria – în colaborare cu autoritățile locale și de resort – a dezvoltat și implementat un amplu program de măsuri:
Crearea unei perdele verzi în jurul batalelor pentru reducerea emisiilor
Monitorizarea continuă a pânzei freatice printr-o rețea de peste 20 de foraje
Stații automate de monitorizare a aerului, care oferă date în timp real
Panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului
Sisteme avansate de filtrare a aerului, inclusiv exhaustoare industriale, stații de desprăfuire și perdele de apă pentru reținerea particulelor fine
Operațiunile sunt supravegheate permanent, iar măsurătorile zgomotului sunt efectuate la gardul rafinăriei pentru a asigura respectarea limitelor impuse de reglementările în vigoare.
Măsuri stricte de curăţenie şi siguranţă
Transportul reziduurilor este derulat printr-o zonă dedicată din rafinărie, cu ajutorul unor camioane ale căror bene sunt acoperite cu prelată și care trec, obligatoriu, prin zona de spălare roți, pentru a nu murdări asfaltul.
Materialele de stabilizare sunt transportate în ciment-truck-uri închise etanș, aceste mijloace de transport având toate certificările impuse de lege.
Circulația camioanelor încărcate cu deșeuri neutralizate care merg la valorificare se realizează numai cu notificarea în prealabil a Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cu respectarea traseului stabilit și aprobat de autoritățile statului.
Pentru aprovizionarea cu produsele necesare, precum și pentru evacuarea către punctele autorizate de valorificare a gudroanelor neutralizate, există o cale de acces dedicată către DN1B – centura Ploiești. Traseul este următorul: sensul giratoriu Blejoi – benzinăria Rompetrol – calea ferată zona Primăriei Blejoi – Poarta 2 a rafinăriei Vega).