Plan de acțiune

O perioadă îndelungată de timp a fost alocată pentru derularea procesului de selecție a unor companii cu experiență în domeniu, în paralel cu identificarea celor mai bune și sigure tehnologii pentru neutralizarea și eliminarea acestor gudroane acide, generate de-a lungul timpului de procesele tehnologice pentru obținerea carburanților și procesarea țițeiului.


Soluţii şi tehnologii

Soluția tehnologică aleasă implică două direcții principale: tratarea gudroanelor și transformarea acestora într-un deșeu solid care va fi depozitat on site, fără pericol pentru sănătate și mediu, precum și valorificarea volumelor în exces, după tratare, prin coincinerare în unități autorizate (fabrici de ciment).

Schema Batale

 

Un criteriu major în alegerea soluţiei tehnologice l-a reprezentat și sustenabilitatea acesteia, compania urmând să asigure monitorizarea zonei și a surselor de apă pe o perioadă de 30 de ani de la încheierea lucrărilor.

Materiale utilizate

Tratamentul gudroanelor implică soluții certificate și recomandate pentru stabilizarea deșeurilor de tipul celor existente în batalurile Vega. Pentru stabilizare, se vor utiliza lianți profesionali certificați la nivel internațional. Toate materialele utilizate respectă standardele naționale și internaționale în domeniu și nu generează un impact asupra sănătății populației și a mediului înconjurător.

Protejarea mediului şi a comunităţii

Pentru protejarea celor care locuiesc în imediata vecinătate a rafinăriei, precum și pentru reducerea impactului generat de aceste lucrări, rafinăria – în colaborare cu autoritățile locale și de resort – a dezvoltat și implementat un amplu program de măsuri:

Crearea unei perdele verzi în jurul batalelor
Monitorizarea constantă a pânzei freatice prin intermediul a peste 20 de foraje
Amplasarea de stații de monitorizare a aerului
Montarea de panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului
Exhaustoare/„aspiratoare” industriale pentru reținerea prafului și a gazelor, stații de desprăfuire, utilizarea perdelelor de apă pentru reținerea particulelor.

Operațiunile vor fi monitorizate permanent prin măsurători ale parametrilor si vor fi efectuate permanent măsurători la gardul rafinăriei pentru monitorizarea zgomotului produs în timpul operațiunilor de ecologizare.

În plus, rafinăria va monta in perioada următoare un panou electronic de afișaj la limita perimetrului său care va oferi în timp real celor interesați principalii parametri de mediu.

Măsuri stricte de curăţenie şi siguranţă

Transportul reziduurilor va fi derulat printr-o zona dedicată din rafinărie, cu ajutorul unor camioane ale căror bene vor fi acoperite cu prelată și care vor trece obligatoriu prin zona de spălare roți, pentru a nu murdări asfaltul.

Materialele de stabilizare se vor transporta în ciment-truck-uri închise etanș, aceste mijloace de transport având toate certificările impuse de lege. Circulația camioanelor încărcate cu deșeuri neutralizate care merg la valorificare se va realiza numai cu notificarea în prealabil a Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cu respectarea traseului stabilit și aprobat de autoritățile statului.

Pentru aprovizionarea cu produsele necesare, precum și pentru evacuarea către punctele autorizate de valorificare a gudroanelor neutralizate, s-a stabilit o cale de acces dedicată către DN1B – centura Ploiești. Traseul este următorul: sensul giratoriu Blejoi – benzinăria Rompetrol – calea ferată zona Primăriei Blejoi – Poarta 2 a rafinăriei Vega).

În prima etapă a operațiunii, traficul zilnic este estimat la circa 5 camioane, acesta urmând să se modifice, după caz, în funcție de volumul și necesarul de produse/materiale. Programul de lucru aprobat pentru desfășurarea operațiunilor de remediere a batalelor este de luni până vineri, de 10 ore pe zi, cu pauză de o oră.