Ape curate

Apa este în ADN-ul Rafinăriei Petromidia, peste 37 de hectare din suprafața totală a platformei fiind recuperate din mare.  De aproape 40 de ani, rafinăria continuă să-și desfășoare activitatea în apropierea ecosistemului din zona Mării Negre, Lacului Siutghiol și biosferei Delta Dunării.
  
Această zonă este o comoară națională și regională. Cu abundența sa de animale și plante sălbatice și peisajul pitoresc, nu este surprinzător că prioritatea noastră principală este de a conserva acest habitat și această resursă incredibilă. În Dobrogea, sunt peste 70 de rezervații și arii protejate. Doar Delta Dunării adăpostește peste 3.000 de specii de animale, dintre care multe sunt rare și se poate spune cu ușurință că este cu adevărat un muzeu al biodiversității și o parte istorică a moștenirii noastre naturale ce trebuie păstrată.

 

Proces sigur de tratare a apei


Platforma Petromidia are un sistem de monitorizare a apelor subterane în amonte, în interiorul și în aval de rafinărie. Pentru fiecare proiect nou, este analizat și evaluat impactul activității asupra biodiversității.

Stația de epurare a apelor reziduale ale Rompetrol Rafinare, care colectează atât apa uzată din platforma Petromidia, cât și apele menajere din orașul Navodari, are pe lângă cele două etape de tratare (mecanico-chimice și biologice) și o etapă terțiară constând din două iazuri situate în Rezervația Deltei Dunării. În această ultimă etapă, are loc o tratare naturală a apei înainte de deversarea în Marea Neagră 

Deși această zonă a fost creată artificial,  în timp, datorită condițiilor favorabile, această vastă suprafață de aproximativ 50 de hectare a devenit habitat pentru multe specii de animale. În timpul iernii, datorită temperaturii ridicate a apei, iazurile devin un adevărat refugiu pentru păsări.

Suntem hotărâți să reducem nivelul utilizării de apă proaspătă și reutilizării apei în conformitate cu cerințele autorizațiilor de mediu. Ținta noastră de a utiliza mai puțină apă începe cu reducerea consumului nostru propriu.

Consumul total de apă al rafinăriei Petromidia a crescut de la 5.883.000 m 3 în 2017 (o scădere cu aproape 3,5% din 2016), la 5.906.000 m 3 în 2018, în timp ce cantitatea totală de apă utilizată de rafinăria Vega a scăzut de la 920.180.000 m 3 în 2017 la 902.870.000 m 3 în 2018.

Apele uzate evacuate au înregistrat un volum total de 7,2 milioane de metri cubi pentru Rafinăria Petromidia. Mai precis, din 9.443.704 m 3 de ape reziduale tratate la Rafinăria Petromidia, 7.222.786 m 3 au fost evacuate la Vadu, iar 2.220.918 m3 au fost reutilizate. Apa reutilizată (reciclată) pe platforma Petromidia a reprezentat 81% din cantitatea totală de apă, o creștere semnificativă față de anul precedent, când acest indicator a înregistrat valoarea de 25,3%. Rafinăria Vega a reciclat aceeași cantitate de apă ca și în anii trecuți, mai precis 914.900 m3.

Aflați mai multe detalii în raportul de sustenabilitate.